Educational

Preambul

România este o ţară cu hazard seismic moderat şi, de regulă, construcţiile de beton armat sunt dimensionate de acţiunea seismică. În această secțiune sunt prezentate succint principalele aspecte privind proiectarea structurilor din beton armat amplasate în zone seismice.

Noțiuni introductive

Publicat la 05.10.2012
Grinzile perete sunt elemente de tip placă cu încărcările şi reacţiunile cuprinse în planul median. Încadrarea unui element structural în această categorie se face în funcție de proporțiile sale geometrice și modul de rezemare.

Noțiuni introductive

Publicat la 28.09.2012
Grinzile sunt elemente de tip bară supuse la încovoiere sau încovoiere cu forţă tăietoare. Prin element de tip bară se înţeleg corpurile la care una dintre dimensiuni (lungimea) este mult mai mare decât celelalte două.

Notiuni introductive

Pereții de beton armat se utilizează, de regulă, la construcții expuse la încărcări laterale predominate. Pereții de beton armat să preiau și transmit la infrastructură o mare parte din încărcările laterale datorită rigidității și rezistenței mari. Sub acest aspect rolul lor structural este deosebit de important, pereții de beton armat fiind elementele principale ale structurii de rezistență la acțiuni laterale.

Scopul proiectării seismice

Filozofia de bază şi scopul principal al majorităţii codurilor de proiectare seismică a fost acela de a evita pierderea vieţii oamenilor din clădiri şi din jurul lor, precum şi rănirile grave, în cursul unui cutremur major. Limitarea pagubelor economice cauzate de cutremure reprezenta numai un scop secundar. Cutremure majore apărute la mijlocul anilor ’90 în tări cu experiență avansată în ingineria seismică (cum sunt cel de la Northridge, SUA, 1994, sau Kobe, Japonia, 1995) au provocat pagube economice directe sau indirecte mari arătând astfel slăbiciunile metodelor de proiectare curente.