Din punct de vedere geometric plăcile sunt elemente la care două dintre dimensiuni sunt mult mai mari decât cea de a treia. Plăcile sunt supuse la încărcări normale pe planul lor median.
Comportarea sub încărcări a unei plăci cu descărcare undirecțională încărcată perpendicular pe planul median este prezentată considerând o creștere uniformă a deplasărilor, până la rupere.
Calculul eforturilor în panourile izolate de placă se poate face cu metodele specifice barelor. Se identifică direcţia de descărcare, natura reazemelor plăcii pe direcţia de descărcare, se izolează o fâşie de placă de lățime unitară orientată în lungul direcției de descărcare și se face calcul static ca pentru orice element de tip bară. Se obțin valorile eforturilor și se dimensionează armăturile.
Calculul plăcii presupune stabilirea valorii şi poziţiei încărcărilor, calculul eforturilor – în special al momentelor încovoietoare, dimensionarea şi dispunerea armăturii longitudinale.
În practica inginerească curentă pentru determinarea valorilor caracterisitice ale diagramei înfășurătoare de moment pentru grinda continuă se utilizează calculul pe baza coeficienților lui Winkler.
Daca se analizeaza comportarea unei placi cu descărcare unidirecțională, simplu rezemată pe doua laturi paralele, sub o încărcare normală la planul median, monoton crescătoare, se pot observa următoarele stadii de lucru, specifice elementelor de beton armat încovoiate:
Calculul armăturilor se face ca în cazul secțiunilor de beton armat încovoiate simplu armate. Dispunerea se face conform regulilor constructive standardizate și a regulilor inginereșeti de bună practică.
Determinarea eforturilor secţionale pentru panourile cu contur regulat se poate face prin aplicarea simplificată a metodei echilibrului elastic, pe baza tabelelor cu coeficienţi, sau prin aplicarea metodei echilibrului limită. Calculul static al panourilor de formă neregulată se poate face cel mai uşor cu ajutorul programelor de calcul automat.
Sub încărcări monoton crescătoare un panou de placă cu descărcare bidirecțională prezintă stadii de răspuns similare celor enumerate pentru plăci cu descărcare unidirecțională. După o anumită valoare a încărcării armăturile longitudinale intră în curgere, rând pe rând, până când prin liniile de plastificare care se formează placa se transformă într-un mecanism cinematic cu un grad de libertate.
În cazul plăcilor continue pe una sau două direcţii, cu panouri rectangulare, determinarea momentelor maxime se face cu relatiile disponibile pentru panouri izolate cu adoptarea unor dispuneri convenabile ale încărcărilor care să permită controlul rotirilor pe reazemele intermediare si, in acelasi timp, determinarea eforturilor maxime.