Capitolul 8: Concluziile evaluării

8.Concluziile evaluării
  1. 8.1.Stabilirea clasei de risc seismic

(1)     Evaluarea susceptibilității de avariere la cutremur și încadrarea în clasele de risc seismic se face pe baza a trei categorii de condiții care fac obiectul investigațiilor și analizelor efectuate în cadrul evaluării: 

(a)   condiții privind alcătuirea clădirii, referitoare la îndeplinirea regulilor de conformare structurală, de alcătuire a elementelor structurale și a regulilor constructive pentru structuri seismice;

(b)   condiții privind degradările structurale produse în trecut de acțiunea seismică și de alte cauze;

(c)   condiții privind capacitatea seismică a structurii și componentelor nestructurale, exprimată, după caz, în termeni de rezistență sau deplasare. ()

(2)      Măsura în care cele trei categorii de condiții sunt îndeplinite este cuantificată prin intermediul a trei indicatori: 

(a)   gradul de  îndeplinire a condițiilor de alcătuire seismicăR1;

(b)   gradul de afectare structurală, R2;

(c)   gradul de asigurare seismică, R3, care se determină pentru Starea Limită Ultimă. ()

(3)     Valorile celor trei indicatori se asociază cu o anumită clasă de risc seismic conform  8.1.1 8.1.2 și  8.1.3.

(4)     Expertul tehnic decide încadrarea clădirii într-o anumită clasă de risc seismic pe baza valorilor celor trei indicatori, claselor de risc seismic asociate și a unei analize complexe și cuprinzătoare a ansamblului condițiilor de diferite naturi. 

(5)     Expertul tehnic analizează relevanța fiecărui indicator pentru evaluarea seismică a clădirii.

(6)      Clasa de risc seismic a clădirii este clasa minimă asociată celor trei indicatori R1R2 și R3. 

(7)     Prin excepție de la  (6), atunci când expertul tehnic stabilește că unul dintre indicatorii R2 sau R3 are relevanță redusă în cazul clădirii evaluate, clasa de risc seismic a clădirii este clasa minimă asociată celorlalți doi indicatori. 

(8)     Expertul tehnic identifică elementele vitale pentru siguranța structurală la seism care prezintă deficiențe majore și capacitate insuficientă față de cerințele corespunzătoare stărilor limită selectate.

(9)     Expertul tehnic identifică mecanismul de cedare probabil al structurii ca bază pentru evaluarea răspunsului seismic așteptat al clădirii și pentru alegerea potrivită a soluției de intervenție.

(10) Relevanța gradului de afectare structurală, R2, se stabilește în funcție de vârsta clădirii, intensitatea mișcărilor seismice care au afectat-o în trecut prin comparație cu cerințele seismice corespunzătoare Stării Limită Ultimă și factorii naturali și antropici care au putut cauza degradări ale clădiri în trecut.

(11) Gradul de asigurare seismică, R3, este mai relevant în cazul clădirilor proiectate pe baza unor reglementări tehnice pentru proiectare la cutremur, al căror răspuns la acțiuni seismice poate fi descris prin modelele curente de calcul cu un grad de încredere mai mare.

(12) În cazul clădirilor vechi, realizate înainte de 1963, identificarea aproximativă a mecanismului de cedare, cu grad de încredere acceptabil, nu este întotdeauna posibilă. În acest caz, evaluarea corectă a susceptibilității de avariere seismică a clădirii trebuie să se bazeze pe o analiză cuprinzătoare și pe o judecată inginerească a tuturor condițiilor de alcătuire și a corelației dintre acestea, operații care necesită competență înaltă și experiență deosebită. (0)

8.1.1. Gradul de îndeplinire a condițiilor de alcătuire seismică

(1)     Valoarea gradului de îndeplinire a condițiilor de alcătuire seismică, R1, se stabilește pe baza punctajului atribuit fiecărei categorii de condiții de alcătuire, din anexa corespunzătoare tipului de material structural, în funcție de metodologia de evaluare utilizată. 

(2)     R1 poate lua valori între 1 și 100. Valoarea de R1=100 corespunde unei clădiri care îndeplinește integral toate condițiile de alcătuire.

(3)     Clasa de risc asociată indicatorului R1 se stabilește astfel: (0)

(a)   Clasa de risc seismic RsI, dacă  R1<30;

(b)   Clasa de risc seismic RsII, dacă  30≤R1<60;

(c)   Clasa de risc seismic RsIII, dacă  60≤R1<90;

(d)   Clasa de risc seismic RsIV, dacă  90≤R1≤100. ()

8.1.2. Gradul de afectare structurală

(1)     Valoarea gradului de afectare structurală, R2, se stabilește pe baza punctajului atribuit fiecărei categorii de condiții privind evaluarea stării de degradare a elementelor structurale dat în lista specifică din anexa corespunzătoare materialului structural utilizat. 

(2)     R2 poate lua valori între 1 și 100. Valoarea de R2=100 corespunde unei clădiri neafectate de degradări seismice sau de altă natură.

(3)     Clasa de risc asociată indicatorului R2 se stabilește astfel: (0)

(a)   Clasa de risc seismic RsI, dacă  R2<50;

(b)   Clasa de risc seismic RsII, dacă  50≤R2<70;

(c)   Clasa de risc seismic RsIII, dacă  70≤R2<90;

(d)   Clasa de risc seismic RsIV, dacă  90≤R2≤100. ()

8.1.3. Gradul de asigurare seismică

(1)     Gradul de asigurare seismică, R3, caracterizează capacitatea de rezistență și de ductilitate a structurii, în ansamblu, capacitatea de rezistență și stabilitatea componentelor nestructurale, în raport cu cerințele seismice.

(2)     Valoarea gradului de asigurare seismică, R3, se stabilește în funcție de gradul de asigurare determinat pentru structură și, după caz, de gradul minim de asigurare stabilit pentru componentele nestructurale.

(3)     Modul de calcul pentru gradul de asigurare seismică pentru structură depinde de metodologia de evaluare cantitativă utilizată.

(4)     Gradul de asigurare seismică pentru structură, R3, este minimul dintre valorile determinate distinct pentru fiecare direcție orizontală principală ortogonală considerată în evaluarea clădirii. 

(5)     Clasa de risc asociată indicatorului R3 (exprimat în %) se stabilește astfel: (0)(0)

(a)   Clasa de risc seismic RsI, dacă  R3<35%;

(b)   Clasa de risc seismic RsII, dacă  35%≤R3<65%;

(c)   Clasa de risc seismic RsIII, dacă  65%≤R3<90%;

(d)   Clasa de risc seismic RsIV, dacă  90%≤R3()

8.1.3.1. Metodologia de nivel 1

(1)     Pentru elementele verticale ale structurilor de tip cadru sau cu pereți structurali, gradul de asigurare seismică, R3, pentru structură se stabilește în termeni de rezistență, la nivelul situat imediat deasupra cotei teoretice de încastrare, astfel:

(8.1)   

unde

  efortul unitar tangențial mediu calculat conform  6.6  (9);

 valoarea de referință admisibilă a efortului unitar tangențial în elementele verticale stabilită conform prevederilor anexelor B, C și D pentru elemente din beton armat, oțel și, respectiv, zidărie. 

(2)     Pentru structurile din oțel contravântuite, gradul de asigurare seismică R3 pentru structură se stabilește în termeni de rezistență, la nivelul situat imediat deasupra cotei teoretice de încastrare, astfel: (0)

(8.2)   

unde 

Σ Fadm suma valorilor de proiectare ale proiecțiilor pe orizontală ale forțelor axiale capabile din diagonalele contravântuirilor verticale de la nivelul considerat;

Fb forța tăietoare de bază calculată conform  6.6  (3).

8.1.3.2. Metodologia de nivel 2

(1)      Se determină valorile individuale ale indicatorului R3j, pentru fiecare element structural j, astfel:

(8.3)  

unde

Edj valoarea de proiectare a efortului în elementul j, din combinația seismică de proiectare relevantă, determinată conform prevederilor  6.7;

Rdj valoarea de proiectare a capacității de rezistență a elementului j.

(2)     Se stabilește mecanismul structural probabil de disipare a energiei seismice prin identificarea elementelor structurale cu cedare neductilă, cu precădere a elementelor verticale aflate în această situație, și prin compararea valorilor de proiectare ale capacităților de rezistență ale elementelor verticale cu cele ale elementelor orizontale.

Notă: Aceste informații constituie elemente esențiale în estimarea siguranței seismice a structurii și pentru încadrarea construcției într-o anumită clasă de risc seismic. 

(3)      Gradul de asigurare seismică, R3, pentru structură se determină la nivelul situat deasupra cotei teoretice de încastrare. Gradul de asigurare seismică, R3, pentru structură se determină și la celelalte niveluri, dacă acestea prezintă deficit de rigiditate sau rezistență comparativ cu nivelul situat deasupra cotei teoretice de încastrare. În acest caz, gradul de asigurare seismică, R3, pentru structură este egal cu valoarea minimă a valorilor determinate pentru fiecare nivel în parte.

(4)       Gradul de asigurare seismică, R3, pentru structură se determină la fiecare nivel considerat astfel:

(8.4)   

unde 

VEdi valoarea de proiectare a forței tăietoare în elementul structural vertical i, rezultată din calculul structural în combinația de încărcare seismică relevantă;

VRdi  valoarea de proiectare a forței tăietoare asociate capacității de rezistență a elementului structural vertical i de la nivelul considerat sau, după caz, proiecția pe orizontală a valorii de proiectare a forței axiale capabile, în diagonalele contravântuirilor verticale.

 Pentru elementele care se plastifică din încovoiere conform mecanismului de cedare, cu sau fără forță axială, valoarea VRdi se consideră egală cu valoarea forței tăietoare din element asociată plastificării din încovoiere. 

 Pentru elementele care cedează din forță tăietoare, valoarea VRdi se consideră egală cu valoarea de proiectare a forței tăietoare capabile. 

 Valoarea VRdi se limitează superior la forța tăietoare maximă care se poate mobiliza în elementul structural i în situația pierderii echilibrului static, cedării altor elemente structurale sau a terenului de fundare.

(5)     Prin excepție de la prevederile  (3), în cazul clădirilor la care cedarea neductilă a unuia sau mai multor elemente structurale poate conduce la colapsul local sau general al clădirii, gradul de asigurareseismică, R3, al structurii va fi egal cu indicatorul R3j minim al acestor elemente:

(8.5)   

unde R3j se calculează conform  (1).

(6)     În cazul structurilor cu capacitate redusă de redistribuție a eforturilor între elementele structurale, în calculul gradului de asigurare seismică, R3, conform  (4) se ține seama de posibilitatea redusă de redistribuire a eforturilor. În acest caz, valorile VRdj în elementele cu surplus de rezistență vor fi limitate în funcție de posibilitățile reale ca aceste elemente să se încarce suplimentar prin redistribuirea eforturilor de la elementele cu deficit de rezistență și rigiditate, care pot ceda prematur.

(7)     În cazul verificării stabilității de ansamblu a structurii, în ecuația  (8.3)Rdj este valoarea de proiectare a efectului acțiunilor cu efect favorabil asupra stabilității și Edj este valoarea de proiectare a efectului acțiunilor cu efect defavorabil asupra stabilității. (0)

8.1.3.3. Metodologia de nivel 3

(1)      Gradul de asigurare seismică, R3, se determină în termeni de deplasare, cu expresia:(0)

(8.6)   

ds cerința de deplasare corespunzătoare acțiunii seismice asociate Stării Limită Ultime;

du deplasarea laterală ultimă a clădirii, valoarea maximă a deplasării absolute care corespunde îndeplinirii cerințelor fundamentale ale evaluării seismice la Starea Limită Ultimă, date în cap. 3.1. 

Notă: De regulă, du corespunde depășirii capacității de rezistență sau de deformare a oricărui element din ansamblul teren-structură. La evaluarea du se va lua în considerare și răspunsul componentelor nestructurale a căror cedare poate pune în pericol siguranța utilizatorilor. 

8.2. Conținutul raportului deexpertiză tehnică

(1)     Raportul de expertiză tehnică conține o sinteză a procesului de evaluare, furnizând informațiile care fundamentează decizia de încadrare a construcției în clasa de risc seismic. 

(2)     Se descriu scopul expertizei tehnice, cerințele seismice și stările limită selectate pentru evaluarea seismică.

(3)     Se enumerează documentele tehnice normative utilizate la efectuarea evaluării seismice. 

(4)     Se descriu activitățile desfășurate pentru întocmirea expertizei tehnice cum sunt: vizite la clădirea expertizată, discuții cu proprietarii sau utilizatorii clădirii, natura investigațiilor efectuate.

(5)     Se include lista informațiilor colectate de către expert care au stat la baza evaluării seismice (de exemplu: proiectul inițial al clădirii, releveul clădirii, rapoartele precedente de expertiză tehnică, rapoartele de încercări pentru determinarea proprietăților mecanice ale materialelor de construcție, studiile geotehnice, rapoartele privind măsurarea vibrațiilor in-situ, mărturiile proprietarilor sau utilizatorilor clădirii).

(6)     Se caracterizează amplasamentul prin informații generale care să descrie condițiile seismice ale amplasamentului, alte surse potențiale de hazard natural, terenul de fundare, adâncimea de fundare, nivelul hidrostatic al apei subterane etc.

(7)     Se descrie clădirea prin informații referitoare la sistemul structural și la ansamblul elementelor nestructurale. Se vor face aprecieri globale, calitative, privind capacitatea sistemului structural de a rezista la acțiuni seismice. Se vor include date istorice referitoare la perioada construirii și nivelul reglementărilor de proiectare aplicate, dacă sunt relevante pentru clădirea expertizată. Se vor descrie lucrările de intervenție efectuate până la data expertizei, după caz.

(8)     Se prezintă nivelul de cunoaștere selectat și metodologia de evaluare.

(9)     Se prezintă evaluarea calitativă a gradului de îndeplinire a condițiilor de alcătuire seismică, R1.

(10) Se prezintă evaluarea calitativă a gradului de afectare structurală, R2.

(11) Se prezintă evaluarea cantitativă a gradului de asigurare seismică, R3.

(12) Se prezintă sinteza evaluării, încadrarea clădirii în clasa de risc seismic, și concluziile evaluării. Se prezintă relevanța fiecărui indicator (R1R2 sau R3) în evaluarea seismică a structurii, se motivează alegerea clasei de risc pentru clădire în raport cu clasele de risc asociate indicatorilor R1R2 și R3 și cu alte condiții specifice clădirii evaluate.

(13) Se formulează, după caz, propuneri de intervenție. Expertul tehnic descrie soluția de intervenție de principiu și precizează, după caz, elementele structurale sau componentele nestructurale asupra cărora trebuie intervenit. Se includ note de calcul privind calibrarea de principiu a soluției de intervenție. Complexitatea metodei de calcul utilizată este stabilită de către expert.

(14) Conținutul cadru al raportului de expertiză tehnică pentru evaluarea seismică a clădirilor existente este:

1. Date privind expertiza tehnică

1.1. Pagină de titluri și semnături

1.2. Copie după actul de atestare al expertului tehnic

1.3. Raport sintetic

2. Raport de evaluare

2.1. Scopul expertizei

2.2. Reglementări tehnice 

2.3. Activități desfășurate pentru întocmirea expertizei

2.4. Date care au stat la baza expertizei tehnice

2.5. Caracterizarea amplasamentului

2.6. Descrierea clădirii

2.7. Nivelul de cunoaștere

2.8. Metodologia de evaluare 

2.9. Gradul de îndeplinire a condițiilor de alcătuire seismică, R1

2.10. Gradul de afectare structurală, R2

2.11. Gradul de asigurare structurală seismică, R3

2.12. Verificări la Starea Limită de Serviciu

2.13. Sinteza evaluării

2.14. Propuneri de intervenție

3. Concluzii

  Anexe

(15) Raportul de expertiză tehnică poate fi completat și cu alte informații, după caz.

(16) Anexele includ informații care au stat la baza expertizei tehnice, cum sunt: releveul clădirii, breviarul fotografic, notele de calcul, rapoartele de încercări sau măsurători, studiul geotehnic, releveul degradărilor structurale sau nestructurale etc.

(17) Raportul sintetic se întocmește conform modelului: (0)

 

Evaluare seismică         Raport sintetic

Denumirea lucrării:

 

Scopul expertizei:

 

 

 

Data expertizei:

 

Expert tehnic:

 

Legitimație:

 

Adresa:

 

Categoria de importanță (HG 766/1997):

 

Clasa de importanță și expunere la cutremur (P 100-1):

 

Anul construirii:

 

Funcțiunea clădirii:

 

Înălțimea supraterană totală (m):

 

Număr de niveluri:

 

Suprafața construită (mp):

 

Suprafața desfășurată (mp):

 

Sistemul structural: 

 

 

 

Componente nestructurale:

 

Acțiunea seismică (probabilitate de depășire în 50 de ani) 

SLS:

 

ULS:

 

Verificarea la Starea Limită Ultimă:

Metodologia de evaluare folosită (P 100-3):

Gradul de îndeplinire a condițiilor de alcătuire seismică, R1 :

 

Gradul de afectare structurală, R

 

Gradul de asigurare structurală seismică, R3: 

 

Clasa de risc seismic în care a fost încadrată construcția, Rs:

II 

III 

IV 

Descrierea clasei de risc seismic: 

 

Verificarea la Starea Limită de Serviciu:

 

 

 

Concluzii:

 

 

 

 

Necesitatea lucrărilor de intervenție:

Da

Nu

Clasa de risc seismic după efectuarea lucrărilor de intervenție, Rs:

II 

III 

IV 

 

 

Discută acest articol pe forum. Nici un comentariu.

Lasă un comentariu