Armare cu bare ortogonale - Exemple armare grinzi de cuplare - Structuri din beton armat - Proiectar

Armarea ortogonală a grinzilor de cuplare este cel mai întâlnit mod de armare a acestor elemente(click pe titlu pentru a citi restul articolului)

Citeste articolul complet pe Encipedia: Armare cu bare ortogonale.

Comments

  • Buna ziua. In articol scrie ca s-a adoptat solutia de armare cu bare ortogonale din cauza ca utilizara carcaselor diagonale a fost imposiblila. Asta inseamna ca a avut Ved>b*d*fctd si totusi a folosit bare ortogonale sau ca a avut Ved<b*d*fctd, dar ar fi preferat carcase diagonale pt o comportrare mai buna, insa fiind imposibil de dispus a recurs la metoda cu bare drepte. Ideea e ca am o situatie foarte similara, 3 pereti uniti printr-o grinda de 30x80, Lcl=1 m si o forta de 741 kN si nu imi verifica conditia Ved<1.5*b*d*fctd (DCM), rezultand ca trebuie sa pun carcase diagonale insa nu prea cred ca as putea sa dispun barele.
  • edited December 2016
    Bună seara,
    Condiția din CR se referă la diagonala de beton, aceasta fiind mai 'permisivă' pentru armarea diagonală datorită confinării betonului pe direcția posibilă a fisurii (direcțiile principale). Tipul de carcasă utilizat prezintă avantaje în modul de comportare histeretică a elementului. În situația dmv. o variantă ar fi să se mărească secțiunea grinzii -bw- sau clasa betonului utilizat pe nivelurile cu tensiuni substanțiale. Sau utilizarea carcaselor diagonale, norma te obligă dacă folosești clasa DCH, pentru utilizarea acestor tipuri de carcase gândirea este puțin diferită: se pleacă de la detaliu (cum realizez armare în grindă și pereți) și se ajunge la ansamblu (element - dimensiune grindă) similar pentru construcțiile metalice, mai ales pentru noduri unde se intersectează mai multe elemente.
    Un aspect ce ține de calcul este rigiditatea elementului la încovoiere, ce valoare s-a utilizat? Dacă se armează ortogonal acesta trebuie să fie 0.1 sau 0.2 EI, 'puternic fisurate' pentru SLU - se reduce capacitatea de cuplare a elementului- , dacă sunt carcase diagonale se poate opta pentru 0.6...0.4 EI.
  • Ms mult pt. raspuns. Dat fiind regimul mai mic de inaltime P+5E nu mam gandit eu ca o sa am probleme cu forta taietoare in grinda de cumplare. De aia mam gandit ca voi folosi bare ortogonale si am bagat 0.2EI. Ma mai gandesc cum o rezolv :D.
  • Pentru acest regim, efortul în grindă îl estimez ca fiind unul crescut. Puteți da ceva detalii?
    - arie desfășurată a construcției (de la parter în sus -suprastructură-)
    - dacă pe una din direcții forța seismică este preluată doar de acești 3 pereți cuplați (pe care i-ați descris) sau mai sunt și alții.
    - zona seismică 
    mulțumesc, spor și calitate!
  • Buna ziua, o sa atasez un plan cofraj pt. parter celelalte fiind la fel, http://docdro.id/BMhH1n0, deschiderea grinzilor de cuplare 1.05. Aria desfasurata ar fi ~3300mp. Zona Timisoara, ag= 0.2g,
    q=2.5 (planseu dala). Ms mult de timpul acordat.
  • edited December 2016
    Bună ziua,
    Acum este explicabilă starea de eforturi menționată. Ce se întâmplă, cu acei pereți scurți, nu sunt întinși?
    Realizați și un model la care planșeul să nu fie definit ca șaibă rigidă și cu elemente de tip shell.
    Pentru armarea riglelor se pot utiliza și profile metalice I din tablă sudată sau europrofile, a se consulta SREN 1994, ancorajul în perete se va face cu un fel de aparat pentru încastrare. Dezavantaje, spargerea locală a betonului din perete la solicitări puternice, găuri în tălpi pentru armarea longitudinală din carcasa peretelui sau adaptarea carcasei în funcție de profil.
    Valoarea factorului de comportare poate fi mărită pe direcție transversală, dacă se consideră și se dimensionează corect că sistemul disipă energie suficientă prin mecanismul de tip pereți cuplați (q= 3,5....5).
    Altfel se poate reduce dimensiunea grinzii, rămânând un sistem de pereți.
    Un alt aspect este faptul că elementele puternic disipative sunt amplasate la extremități, astfel întreaga (o pondere mare) forță de inerție trebuie "transportată" până la aceste elemente prin intermediul planșeului, a se consulta cap 4.4.4/P100-1 ("rețeaua" dată de armarea planșeului dală va putea asigura un mecanism de tip grindă cu zăbrele).
    Spor și calitate!
  • Ba da, peretii scurti sunt intinsi in totalitate. Ms mult pt timpul acordat. La multi ani!
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.87.1: array (
  0 => '2016-12-08 15:31:26',
)