Scară cu rampă cutată pe ambele fețe - Exemple armare scări - Structuri din beton armat - Proiectare

Acest tip de scară presupune elemente de dificultate superioară în ceea ce privește calculul și execuția(click pe titlu pentru a citi restul articolului)

Citeste articolul complet pe Encipedia: Scară cu rampă cutată pe ambele fețe.

Comments

• Este interesanta si o schita de cofraj si o lista cu valorile de proiectare ale actiunilor. Macar h/b treapta. Eu as propune o alta varianta de armare.
    Cred ca terminatia de la partea superioara nu este cea mai fericita din punct de vedere arhitectural.
  • Daca aveti o propunere alternativa referitoare la acest subiect, va rugam sa o publicati. In acest sens, daca doriti, voi activa la contul dvs. permisiunea de contributor. Cred ca publicarea mai multor solutii nu poate fi decat in beneficiul utilizatorilor.
  • Chiar daca aceasta este armarea clasica in literatura de specialite pentru acest tip de scara, as dori sa va intreb 2 lucruri:
    - Chiar ajuta armatura dreapta montata in pozitie inclinata?  ce brat de parghie are in zona cutelor? are mai mult de 5cm?
    - Putem asigura lungimea de ancoraj pentru etrieri? NU ar fi mai indicat sistemul folosit la armarea parapetilor, unde aveam aceeasi probleme de ancoraj?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
  • @aspe

Parerea  mea:

1. Geometria cofrajului nu este explicita dar avem dimensiunile etrierilor si acoperirea cu beton; rezulta grosimi de treapta/contratreapta de 20 cm (2+16+2).
    2. Scara are 17 trepte 17.64x28 cm deci are panta 0.63; reducand scara la o placa inclinata inscrisa in cofraj, adica unind colturile "interioare" ale cofrajului, rezulta o grosime minima de 12.6 cm.
    3. Pe 3 m deschidere rezulta ca grosimea este l/24, ceea ce este suficient.
    4. La o valoarea cumulata a incarcarilor de proiectare de 15 kN/mp, momentele incovoietoare sunt cert mai mici decat 0.125*q*l*l, deci 15*3*3/8 = 16.9 kNm. Armand cu PC52/S355 rezulta un necesar de armatura mai mic de ~ 16.9/0.08/30 = 7 cmp/ml, adica fi10/10 sau fi12/15, asta pe un scenariu acoperitor.
    5. Cea mai dificila problema ramane cea a obtinerii unor betoane de calitate, respectiv cum cofram, cum turnam si cum vibram betonul.

Numai bine!    

Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.86.1: array (
  0 => '2012-12-14 22:54:14',
)