Calculul pereților cuplați la compresiune excentrică - Structuri cu pereti de beton armat - exemplu

În acest paragraf se prezintă în mod detaliat calculul pereților transversali cuplați din axul 1. Rezultatele pot fi folosite și pentru armarea pereților din axul 4, structura fiind simetrică. Pereții cuplați din axul 1 sunt denumiți în continuare PT1 și PT2.

Citeste articolul complet pe Encipedia: Calculul pereților cuplați la compresiune excentrică.

Comments

  • Buna ziua, 
    Am un perete cuplat prin grinzi de cuplare de un stalp . Peretele are dimensiuni relativ mari (lw= 10m si bw=30 cm ), iar stalpul e de 60x60. Eforturile peretelui la baza sunt : Med=11025kn si Ned=8500kn. Eforturile din stalp sunt Med=30knm si Ned=1800knm. 
    Prin distribuirea efectului indirect din grinzile de cuplare , pe sensul pozitiv peretele este intins, iar stalpul comprimat . Pe sens negativ stalpul va fi intins, datorita fortei axiale mici . Cum ar trebui sa calculez stalpul ? 
    As putea sa calculez peretele ca fiind izolat ? Capacitatea la baza a peretelui din armarea minima este de Mrd=48000knm, iar factorul omega=4.26 si depaseste factorul de comportare al structurii q=4. Deci peretele ar trebui calculat in domeniul elastic verificand momentele din calculul static pe inaltimea peretelui? 
  • edited July 2014

    Comportare ansamblului pe care îl ai nu se încadreaza explicit la pereți cuplați. Este adevărat că elementele sunt legate prin grinzi.

    P100, Perete cuplat: element structural alcătuit din doi sau mai mulţi pereţi (montanţi), conectaţi într-un mod regulat prin grinzi ductile (grinzi de cuplare) capabile să preia prin efect indirect cel puţin 30% din momentul de răsturnare la bază.

    La pereții cuplați se face transfer de moment și forță tăietoare, dacă unul din pereți are N foarte mic sau negativ (adică întindere), forța tăietoare a ansamblului, la bază, este preluată doar de cel comprimat. 

    În situația pe care o ai, elementele se calculează independent. Peretele ca perete izolat, iar stâlpul ca element întins.

    Stâlpul fiind element întis, vei avea ertieri îndesiți pe toată lungimea lui, lungimi de ancoraj și suprapunere mai mari.

    Nu sunt probleme la armarea la forță tăietoare a peretelui?

    Ce lungime are grinda de legătură?

    Ce rigiditate ai luat pentru grindă, stălp, perete (EI).

    stâlp întins 0.20EI

    stâlp comprimat 0.80EI  (NP007)



     

  • Bună ziua!
    Se poate să postați un exemplu de calcul detaliat pentru armăturile de colectare și să explicați cum se evaluează acele fracțiuni de forțe prin "aprecieri inginerești"? Pentru pereții interiori care nu prezintă niciun gol pe lângă ei, evaluarea forțelor se face la fel ca pentru pereții de margine care prezintă placă doar într-o parte? Cu care forță tăietoare (din perete deasupra plăcii, de sub placă, maximul dintre ele???) se compară forțele F1, F2, F3 din cod? Mulțumesc.
  • Bună ziua,
    Un exemplu destul de relevant se găsește în "Proiectarea structurilor de beton în zone seismice", vol. III, T. Postelnicu, I. Damian, D. Zamfirescu, E. Morariu.
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.77.1: array (
  0 => '2014-07-03 10:15:43',
)