It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!
Citeste articolul complet pe Encipedia: Calculul peretilor izolati la forță tăietoare.
Info | CommentModel->PageWhere() |
Info | CommentModel->CachePageWhere() |
Info |
Comment.Page.30.75.1: array ( 0 => '2013-02-07 15:28:59', ) |
Comments
Am si eu o problema la calculul peretilor la forta taietoare.
Redau formulele:
VEd = kV*gRd*W*V'Ed (W = "omega"; g= "gama")
cu limitarile:
0.5*VEd,0 0.5*VEd,0 < q*VEd'
Care formula de limitare primeaza daca nu pot fi indeplinite conditiile de limitare, atunci cand ele se contrazic valoric?
Concret:
0.5*VEd,0 = 1135 kN
VEd' = 150 kN => VEd = 216 kN
1.5*VEd' = 225 kN
q*VEd' = 690 kN
Astfel, matematic nu poate exista o valoare VEd, care sa fie mai mare decat 1135 si mai mica decat 690.
(Se intampla la ultimele 2 niveluri.)
Multumesc,
Cu stima,
L. Micu
Limitarile din cod trebuie interpretate in felul urmator:
1) Valorile de proiectare ale fortelor taietoare se obtin prin multiplicarea fortelor rezultate din calculul structural cu W, gRd si kV.
2) Pe inaltimea peretelui, valorile de proiectare ale fortelor taietoare nu trebuie sa fie mai mici decat jumatate din valoarea de proiectare a fortei taietoare de deasupra cotei teoretice de incastrare. Cu alte cuvinte, valorile rezultate din aplicarea relatie de multiplicare se limiteaza inferior la 0,5VEd0.
3) In nici o situatie valorile de proiectare ale fortelor taietoare nu trebuie sa fie mai mici decat 150% din valorile rezultate din calculul structural in combinatia seismica de proiectare. Cu alte cuvinte, valoarea produsului W gRd kV se limiteaza inferior la 1,5.
4) In cazul in care suprarezistenta peretelui la incovoiere (descrisa prin factorul W) este foarte mare, astfel incat de este asteptat un raspuns elastic al structurii sub actiunea seismica de proiectare, valorile de proiectare ale fortelor taietoare pot fi limitate superior la cele corespunzatoare raspunsului elastic. Acestea se obtin prin multiplicarea fortelor rezultate din calculul structural cu factorul de comportare q. Cu alte cuvinte, daca W gRd kV este mai mare decat q, pentru o proiectare economica se poate limita acest produs la valoarea q. Daca aceasta limitare nu este impusa, atunci elementul verifica la forta taietoare la fortelel corespunzatoare plastificarii desi sub actiunea seismica de proiectare plastificarea nu se produce. Modul de cedare va fi ductil si pentru actiuni seismice considerabil mai intense decat actiunea seismica de proiectare in amplasament.
In cazul dvs. concret, daca mizati pe plastificarea peretelui la baza sub actiunea seismica de proiectare (W gRd kV < q ) atunci limitarea la qVEd' nu mai este valabila. Limitarea la qVEd' se aplica numai atunci cand se asteapta un raspuns elastic sub actiunea seismica de proiectare. Aceasta limitare se aplica consecvent pe toata inaltimea peretelui. Dvs. trebuie sa aveti in vedere limitarea inferioara la 0,5VEd,0 pe toata inaltimea peretelui.
Viorel Popa
Referitor la calculul la forță tăietoare la ultimul nivel al clădirii. Formula ne spune sa luăm numărul de bare străbătute de o fisura la 45 de grade. Ce facem in cazul in care lungimea lw este mai mare decât înălțimea de nivel, astfel ca la ultimul etaj fisura nu se continuă fizic deasupra nivelului pentru că nu mai exista peretele.
Limitam numărul de bare la (h nivel/ pas) sau ignoram și aplicam formula cu (lw/s).
Limitând numărul de bare la înălțimea de nivel pot rezulta armări superioare la ultimul nivel fata de nivelurile inferioare ceea ce pare neintuitiv ținând cont că teoretic ar trebui sa fie nivelul cel mai slab solicitat la forță tăietoare.