Formule diferite intre P100-3/2019 si exemple aferente

Buna ziua,
Am observat faptul ca in exemplele de pe MDRAP, anexe la normativul P/100-3/2019, formula fortei taietoare de rupere (Vf21) in cazul in care lad<0 este diferita fata de cea data efectiv in textul normativului, respectiv este dat un coeficient 1.33*0.7 fata de 0.53.
A mai observat cineva acest aspect ? De unde provine diferenta ? Este de semnalat ca fiind necesara o actualizare in acest sens a normei sau in exemplu s-a preluat un alt caz de care nu imi dau eu seama?
Multumesc anticipat pentru feedback-uri.
Sorin S.

Comments

• Revin ca sa fiu mai clar, 
    in P100-3/2019 formula in cauza se regaseste la (D.12), anexa D,
    iar in exemplele de pe mdrap la (D.7c)
  • Bună seara.
      1. S-a redus valoarea coeficientului de frecare de la 0.70 la 0.40.
      2. Exemplul semnalat de dumneavoastră este din vechiul normativ( P100-3/2008).

Am și eu o întrebare:

1. De ce valoarea forței tăietoare la lunecare în rost orizontal P100-3/2013 și CR 6-2013  nu este "aceleași"? (formulele D.11(P100-3)vs. 6.29b(CR.6))? 
    Sau este o greșeală de imprimare( ambele coduri sunt publicate în M.O.)?
    "Aceleași"= de ce nu este redus efortul axial cu coeficientul parțial de siguranță pt. zidărie? Totuși formula de bază a fost formulată pe baza încercărilor Esecmase.

Mulțumesc pt. eventualele clarificări.

• Bună ziua.
      Revin la întrebarea formulată.

Am găsit referire la formula în cauză, în cartea d-lui R. Petrovici, unde precizează următoarele:
       1. determinarea rezistenței de proiectare fvd plecând de la rezistența caracteristică este extrem de conservativă dar și într-o anumită măsură "ilogică" "
       2. prin împărțire la coeficientul de siguranță , coeficientul de frecare al zidăriei este redus la valoarea alfa=0.21, care este foarte mică în comparație cu rezultatele experimentale.

Esecmase se specifică: "The initial shear strenght as well as the coefficient of friction are scattered material parameters. Due to this the safety factor for the material has to be applied to the whole equation."

• Bună ziua,
      Completez observațiile anterioare.
      Formula pt. lunecare în rost orizontal în normativul P2 în cazul compresiune excentrice cu excentricitate mare dă valoarea de 0.233N, asemenător cu formula propusă în esecmase=0.210N (γM=1.9).
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.640.1: array (
  0 => '2024-04-12 07:48:26',
)