Proiectarea structurilor cu pereți de beton armat utilizând metoda static neliniară - Aplicarea codurilor de proiectare - Structuri din beton armat - Proiectare

Articolul detaliaza aspecte de calcul privind metoda static neliniara de proiectare a structurilor cu pereti din beton armat, conform cu reglementarea tehnica CR2-1-1.1./2022

Citeste articolul complet pe Encipedia: Proiectarea structurilor cu pereți de beton armat utilizând metoda static neliniară.

Comments

  • De ce s-a optat sa se verifice peretii din infrastructura pe modelul incastrat la baza infrastructurii in loc sa se verifice din modelul cu radier pe mediu elastic (Winkler)?


  • Bună ziua,
    Punctul 7 tratează cazurile particulare a modului de integrare a tensiunilor din pereți de la nivelul infrastructurii.
    Opțiunea de a considera încastrare la nivelul fundațiilor se poate face în ipoteza: "fundațiile sunt rezistente și rigide", astfel încât să asigure încastrarea pereților de subsol. După calculul pereților de subsol în această ipoteză se poate realiza și verificarea cu fundațiile pe mediu elastic.
    fundații rezistente și rigide = asigură tasare și presiuni uniforme la nivelul terenului.




  • edited January 8
    Buna ziua,

    Daca nu dispunem de un program de analiza sectionala (precum Xtract), care este alternativa pentru generarea curbelor moment-rotatie ? (alta decat optiunea definirii automate bazate pe codurile americane). 

    Multumesc.
  • edited January 8
    Bună ziua,
    Se pot stabili manual, sunt niște puncte de tip coordonate (N,M). 
    Se pot aproxima ușor utilizând calculul secțional manual. 
    Poți găsi date despre calcul secțional aici:

    Curbele M-θ se pot stabili aproximativ pentru fiecare punct selectat ( pentru fiecare N), apoi din 1-2 iterații se pot introduce rotirile efective. Rotirile plastice de calcul se pot stabili inițial cu relațiile din SREN 1998-3/2005.

    Recomandarea ar fi ca rotirile introduse să fie suficient de mari astfel încât modelul să conveargă (inițial se poate porni cu cele indicate în P100-1 anexa E: https://www.encipedia.org/articole/proiectare/coduri-de-proiectare/p-100-1-2013-cod-de-proiectare-seismica-partea-i-prevederi-de-proiectare-pentru-cladiri-actualizat-2019/anexa-e-verificarea-deplasarilor-laterale-ale-structurilor-p100-1-2013.html#t3) . Apoi se face verificarea de rotire și dacă nu este îndeplinită se schimbă armarea.

    Programul va furniza un fel de rotire țintă pe care elementul trebuie să o atingă. Această rotire se compară cu cea obținută din relațiile analitice din SREN 1998-3/2005.

    Spor!


  • Multumesc frumos de raspuns!
  • Buna ziua, o alta intrebare as avea:  Cum se definesc parametrii pentru modelarea articulatilor plastice pentru grinda? (pentru a fi in consens cu normele europene). Am vazut ca ETABS are implementate doar codurile americane pentru art.plastica punctuala (ASCE 41-13 sau 17+Tabel 10 si tabel 8).


Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.632.1: array (
  0 => '2023-08-12 17:52:37',
)