Valoarea produsului EI la verificarea SLS la structura cu pereti din b.a.

Buna ziua,
Intampin urmatoarea problema cu echipa de verificatori pentru un proiect alcatuit din pereti structurali din b.a. clasa II de importanta expunere:
La verificarea deplasarilor la starea limita de serviciu nu mi se accepta sub nici o forma alta rigiditate de calcul alta decat 0.5EI desi eu am formulat urmatoarele argumente:
1 - conf. paragraf. 4.5.2 (9) din P100 - Pentru structurile clădirilor alcătuite din beton armat, din beton cu armătură rigidă sau din zidărie, la evaluarea rigidităţilor elementelor de rezistenţă se vor considera efectele fisurării betonului, respectiv mortarului.În lipsa datelor care să permită o evaluare mai precisă, rigiditatea la încovoiere a elementelor structurale de beton armat se poate considera egală cu jumătate din valoarea corespunzătoare secţiunilor nefisurate. Eu am determinate/pot determina aceste rigiditati conf. paragraf 6.6. din CR 2.1.1-1.
2. conf. anexei E din P100 in definitie, dar la paragraful de ULS nu de SLS, mi se refuza definitia lui dre = definit in cadrul paragrafului E.1. În lipsa datelor care să permită o evaluare mai precisă, rigiditatea la încovoiere a elementelor structurale de beton armat, utilizată pentru calculul valorii dre, se consideră egală cu jumătate din valoarea corespunzătoare secțiunilor nefisurate, adică 0,5EcIg, cu excepția elementelor structurilor cu pereți de beton, pentru care rigiditățile de proiectare se vor lua conform CR 2-1-1.1. Pentru structuri realizate din alte materiale, prevederi referitoare la valorile de proiectare ale rigidității elementelor structurale sunt date în capitolele relevante ale Codului.
Mentionez faptul ca structura, in lipsa unui calcul neliniar, este supusa unui q in baza unui au/a1=1.00.
Rog ajutor pentru a evita introducerea de noi pereti.

Comments

  • Bună ziua,
    Ați intrat într-o zonă sensibilă.
    Personal merg pe 0.5EI.
    La un moment dat am studiat mai amănunțit acestă problemă (vedeți la comentarii P100-1) și chiar pot exista situații și mai defavorabile decât ce prevede codul. Crezând că lucrurile pot fi altfel, însă este o zonă foarte puțin cercetată, pentru a fi exploatată diferit față de ce spune codul.
    Recomand îngroșarea pereților sau alte abordări pentru creșterea de rigiditate.
    La structurile cu pereți nu vă bazați pe zidărie sau alte elemente, pentru a crește rigiditatea intrinsecă a elementului, că nu există.
  • Multumesc! Speram sa gasesc totusi o solutie sa evit acest lucru.
  • Accepted Answer
    Buna ziua,
    Rigiditatea in stadiul fisurat al elementelor de beton armat trebuie evaluata prin metode specifice de calcul. Totusi, pentru un element, aceasta rigiditate este variabila in functie de valoarea rotiri și, implicit, a momentului aplicat (momentul crește în timpul acțiunii seismice, până la atingerea momentului de curgere). De aceea, evaluarea cu precizie a rigidității în cazuri practice nu este posibilă. P100-1 prevede explicit pentru calculul deplasărilor considerarea rigidității reduse stabilită pe baza unui modul de rigiditate secțional egal cu jumătate din modulul de rigiditate al secțiunii brute. Prevederile privind rigiditățile date de CR2 se referă la calculul de rezistență (la dimensionarea structurii din punct de vedere al rezistenței). Din acest punct de vedere, contează practic numai raportul dintre rigiditatea pereților și a grinzilor de cuplare. De aceea, recomand ca în calculul deplasărilor laterale să se utilizeze factori de reducere egali cu 0,5 pentru pereți și 0,2 pentru rigle de cuplare (pentru a păstra raportul 1/0,4 dat în CR2). În aplicarea metodei forțelor laterale statice echivalente sau metodei de calcul modal cu spectre de răspuns, pentru SLS și SLU ar trebui alcătuit un singur model.
  • edited March 2021
    Buna seara,
    Va multumesc pentru raspuns, domnule profesor. 
    Referitor la acelasi proiect mi s-au mai facut si urmatoarele observatii in modelul de calcul despre modul de conectare al grinzilor cu peretii structurali:
    1. In cazul grinzilor cu adancimea redusa este necesara adaugarea unor elemente suplimentare, orizontale de tip BEAM, in perete. Rolul acestora este de a transfera in mod mai corect momentul de incovoiere din grinda la perete prin intermediul unui cuplu de forte de intindere-compresiune la capetele elementului suplimentar. Proprietatile acestor elemente suplimentare se modifica astfel incat EI/L=~20 ori mai mare decat EI/L al grinzii de cuplare. De asemenea EA trebuie neglijabila pentru evitarea rigidizarii peretelui. Forta taietoare si eventuala forta axiala din grinda de cuplare se transfera la perete prin nodul de conectare al grinzii de cuplare.
    2. In cazul grinzilor cu adancime moderata este necesara si introducerea unor elemente suplimentare, verticale, de tip BEAM, in perete. Proprietatile acestor elemente suplimentare se modifica astfel incat EI/L=~50 EI/L al grinzii de cuplare. e asemenea EA trebuie neglijabila pentru evitarea rigidizarii peretelui. Forta taietoare si eventuala forta axiala din grinda de cuplare se transfera la perete prin nodul de conectare al grinzii de cuplare.
    Sursa observatiilor facute este aceasta(valabila pentru Perform 3D) este aceasta: https://wiki.csiamerica.com/display/perform/Modeling+of+coupling+beams+in+shear+walls

    Daca nu sunt prea indraznet, v-as solicita opinia dvs. despre modul "corect" de conectare al elementelor de tip bara (grinzi de planseu) la un perete structural. In scoala, personal, am invatat sa conectam aceste elemente inca o unitate de discretizare in interiorul peretelui. Mentionez ca la elementele de tip spandrel cred ca lucrurile sunt clare, problema fiind al cele de tip bara.

    Va multumesc anticipat!
  • Buna ziua,

    In CR 2 se propun valori diferite ale rigiditatilor (diferite fata de acel clasic 0.5 din P100) pentru montanti, functie de starea de solicitare in care se regasesc (intindere/compresiune).

    Pentru un sens al actiunii seismice, un montant ar putea aparea ca intins, caz in care rigiditatile vor f foarte scazute, datorita fisurarii accentuate provenite din intindere; dar pentru sensul opus al actiunii seismice, acelasi montant ar putea fi comprimat, deci EI-uri mai crescute. 

    In practica de proiectare, cum se apreciaza valorile EI, daca dorim sa tinem cont de starea de solicitare (T/C)? Caci a avea cate un model pentru a surprinde cel mai defavorabil caz pt fiecare perete in parte...

    Multumesc

Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.586.1: array (
  0 => '2021-03-12 12:39:32',
)