Buna ziua.
Conform P100 capitolul 5.7.1. punctul 4: "Ancorarea armaturilor din zonele critice ale grinzilor si stâlpilor din structurile proiectate pentru DCH se masoara de la o sectiune situata la 5dbL de la fata elementului în care se realizeaza ancorarea, în interiorul acestuia (Figura 5.6). Lungimile de ancorare vor fi cu 20% mai mari decat cele determinate conform SR EN 1992-1-1."
De exemplu daca intr-o grinda am φ25 la partea superioare(conditii nefavorabile de aderenta) si il ancorez intr-un stalp marginal de 50x50cm, beton C30/37, lungimea de ancoraj,conform EN1992, imi rezulta 52 de diametre, plus conditia din P100, ajung la 67 de diametre.
Lungimea necesara de ancoraj in stalp ar fi 67*25=1675mm, cum este stalp marginal, sunt nevoit sa fac un cioc de 1675mm-450mm=1225mm, care trebuie sa il duc in stalp. Din pacate imi apar urmatoarele probleme: executia nu este atenta la acest detaliu si opresc betonarea chiar la intradosul grinzii, fiind nevoiti sa taie ciocul (ce nu e in regula) sau sunt atenti si opresc betonarea cand sa intre ciocul, dar se strang mizerii in golul acela in stalp si dupa decofrare se observa mizerile si segregari.Alt exemplu chiar si cu φ14 la partea superioara care se ancoreaza in stalpi marginali de 30x30cm...
Ma puteti ajuta cu o solutie astfel incat sa nu mai apara probleme enuntate mai sus?
Multumesc!