Planse de beton peste ultimul nivel la constructiile din zidarie confinata

Salut, conform P100-1/2013 in zonele cu ag=>0.15, peste ultimul nivel la cladirile din zid. confinata trebuie prevazut un planseu rigid, ca comentariu la acest articol in partea de comentarii la P100 gasim:
"C8.5.2.2.(2) Prevederea planeelor rigide în plan orizontal are ca scop asigurarea conlucrrii spaiale a pereilor de pe cele dou direcii principale i a posibilitii de redistribuire a eforturilor între perei în cazul în care capacitatea de rezisten a unora dintre acetia este depit. Prevederea în proiecte a planeelor rigide din beton armat monolit sau prefabricat (cu legturi adecvate între piesele prefabricate i între acestea i pereii structurali) constituie o regul general pentru cldirile din zidrie situate în zone  seismice.  Excepiile  prevzute  sunt  permise  numai  pentru  cldiri  cu  puine niveluri,  din  clasele  de  importan  inferioare  i  care  sunt  amplasate  în  zone  cu acceleraie seismic de proiectare mic."
Cam atat. Destul de sec.
De cand a iesit noul P100-1, am aplicat ft. strict aceasta prevedere, totodata am si calculaa in etabs mai multe structuri de ZC si am observat ca in cazul in care se respecta cerintele constructive de la cap.8 si din CR6-2013, cladirile se conporta destul de bine. In mare parte toate au fost cladiri P+3E, regim maxim cu structura de ZC in Timisoara, conform P100-1/2013.
SCOATEM din discutie locuintele colective!, in cazul lor nici nu se pune problema nerespectarii acestui articol.
Intrebarea mea, ii referitor la constructiile P si P+E, cum s-a ajuns la aceasta cerinta pt. zonele cu ag de 0.15 si 0.20g, adica cum ii explic eu la om ca el trebuie sa faca planseu de beton, daca toata expicatia mea ii acest articol sec din P100-1 si din toate calculele mele in etabs, la o cladire corect conformata eu nu am ajuns sa depasesc capacitatea portanta a peretilor? Exista vreo lucrare, experiment, care arata ca daca un om in zona cu ag=0.2g nu isi face planseu de beton la o casa P, atunci in caz de seism casa lui va suporta degradari grave, avand o structura de ZC, bine conformata si un planseu de lemn ? Ms.
PS. Nu vreau sa fac revolutie, am aplicat si voi aplica in continuare P100-1, numai ca vreau sa gasesc o explicatie ceva mai larga. Ms

Comments

  • Buna ziua,

    Observatia Dvs. este una justa si de avut in vedere la viitoarele actiuni de revizuire ale codului de proiectare seismica.
  • edited November 2018 Accepted Answer
    Bună ziua,
    În vederea unei justificări numerice privind realizarea sau nu a unui planșeu și acesta să aibă comportare de diafragmă rigidă este dată în SRE1998-1/2004 punctul 4.3.1 (4), prevedere regăsită și la cap. 8 din P100, 8.4.1. (9). Ceea ce ați menționat că ați făcut (am precizat aceste puncte pentru cei care vor parcurge această zonă).
    Astfel, ansamblu de stâlpi și grinzi ce formează cadre/ perei conectați cu centuri și grinzi de la ultimul nivel poate avea suficientă rigiditate și fără a fi conectat cu o placă din beton armat. Însă nu poate substituii întru totul rolul unui planșeu rigid de distribuție uniformă (pe cât posibil) de eforturi și redistribuție în situația cedării unui element.
    Dacă numeric acesta nu este necesar și sunt multe situații în acest sens, mai ales pentru construcțiile cu regim mic de înălțime (P..P+1E+M), de ce să-l fac? Hotărârea rămâne de a o lua inginerul proiectant și verificatorul de proiect în funcție de situația avută și comunicată beneficiarului. Personal nu consideră că s-ar încălca normativul. Dar, aceasta nu poate deveni o regulă ce poate fi trecută în normativ. Normativul are rolul de a simplifica lucrurile și a reduce timpul de realizare a unui proiect prin măsurile prevăzute.



  • Accepted Answer
    Bună ziua,
    Un filmuleț sugestiv privind comportarea unei structuri ținând seama de rigiditatea planșeului,
  • Multumesc pt. link-uri, insa nu le pot accesa,

    Access Denied

  • Se poate rezolva cumva cu linkul ca sa fie accesat? 
  • Numai ca eu zic ca o structura de zidarie confinata, cu planseu de beton la parter si sa spunem unul de lemn cu rigidizari la etaj o sa se comporte diferit fata de cele din video. In sensul ca ar fi posibila proiectarea unei case P+E cu planse cu rigid scazuta, in asa fel incat sa respecte cerintele de rezistenta si stabilitate. In ceea ce priveste locuintele colective, se pare ca in zona noastra tot mai multi dezvoltatori opteaza pt. planseu de beton la ultimul nivel pt. ca fac boxe in pod si le vand, sau in caz ca le ia furtuna acoeprisul, cum so intamplat acuma 2 ani la unii, nu le ploua la oameni in cap. Asa ca imbinam utilul cu placutul. :D

  • Buna ziua, domnule „calinmihai88”.

     

    Am o mare rugaminte ( este adevar – cam stupida – sa nu zic alteva ) .

    Sunt interesat de modelarea, calculul si comportarea la seism a cladirilor cu structura de ZC – dar nu am depasit stadiul de intentie -

    Pentru a face primele progrese, te rog sa-mi trimiti si mie fisierele sursa, pentru unul sau mai multe exemple modelate de tine in ETABS sau alte programe. Apropo, ce soft este cel mai indicat a fi utilizat pentru astfel de structuri ?.

             Multumesc anticipat.

             relu59. E-mail: [email protected]


Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.505.1: array (
  0 => '2018-10-31 09:13:22',
)