Mesh element shell Etabs

Buna ziua,

Aduc in discutie discretizarea manuala sau automata a elementelor tip shell din programul de calcul Etabs. 
Realizand modelarea unei structuri mai inalte (45m) am observat ca diferentele de drift pe care le obtin intre un mesh de 0.7m si un mesh de 0.2m pentru elementele verticale modelate shell sunt semnificative ( ~35%), practic structura tine sau nu tine la drift in functie de gradul de meshuire. Problema este ca la un mesh fin devine extrem de dificil lucrul propriu zis cu modelul, orice rezultat este afisat dupa o lunga perioada de asteptare (calculatorul pe care am rulat fiind performant - procesor I7- 6gen 4.00GHz, 48GB RAM DDR4, SSD, placa video este slaba dar nu am observat diferente cu una mai performanta). 

In incercarea de a stabili daca varianta de discretizare fina este cea normala, am realizat un model simplu cu un perete in consola de 45m, dimensiuni in plan 0.40x9.00m pe care l-am modelat in 3 variante:

1. cu element shell discretizat la 0.7m
2. cu element shell discretizat la 0.2m
3. cu element tip frame

Rezultatele in termen de deplasari pentru o forta orizontala aplicata sunt aproape identice pentru cele 3 tipuri de modelari, in concluzie finetea meshului peretelui nu influenteaza semnificativ rigiditatea peretelui. 

Totusi, in modelul spatial aceasta influenta este evidenta, dar cel mai probabil nu asupra rigiditatii peretelui ci asupra conexiunii dintre grinzi, modelate cu elemente frame si pereti, modelati cu elemente shell.   

As dori sa stiu daca are cineva o explicatie pentru pierderea de rigiditate intre doua astfel de solutii si daca exista o alta varianta de modelare care sa permita un calcul mai rapid decat cea cu o discretizare fina? 

Comments

• Buna ziua,
    Problema ridicata de catre Dvs are probabil un raspuns complex si greu de intuit de catre comunitatea Encipedia, continand mai mult aspecte tehnice  (de programare) decat ingineresti.
    O sugestie ar fi adresarea acestei intrebari pe forumuri specializate in produse CSI, de exemplu
    si eventual, in cazul obtinerii unui raspuns clar, postarea raspunsului pentru comunitatea Encipedia.

• Buna ziua,

Apelul a fost deja facut catre vanzatorul din Romania al programului, care la randul lui a avut o discutie cu cei din America pe acest subiect. Neoficial mi s-a comunicat ca varianta noua de program va aduce o imbunatatire a optiunii de mesh. Ramane de vazut daca asta va rezolva problema.    
  • Pe verticala ar trebui ca meshurile sa aiba continuitate de la un etaj la altul si relatiile intre elementele verticale si grinzi sa fie similare pe verticala, punctele de insertie, constrangerile de asemenea similare. Meshul ar trebui sa ofere solutii mai precise la zecimale, nicidecum diferite. Merita verificate warningurile din ultima rulare si.... parcurse pe rand din pacate... :) pana la aflarea adevarului absolut.Sper sa fie util.
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.497.1: array (
  0 => '2018-05-19 18:56:34',
)