Buna ziua,
Am cateva intrebari legate alegerea corecta a unor parametri de calcul pentru o cladire S+P+12E (H=44m), alcatuita conform planului de mai jos.
Cladirea este amplasata in zona seismica 0.20*g, incadrata in DCM, clasa de importanta III. Grinzile de legatura intre diafragme (sau mai bine zis intre stalpii lamelari,L,T) au sectiunea de30x50cm.
Problemele care le supun discutiei sunt urmatoarele:
1. am incadrat cladirea ca fiind cu pereti necuplati, datorita raportului lw/hw>3, adica rigle lungi, calculand un factor kw=0.88 (alfa0=1.64), rezulta q=3.50*0.88*1.25=3.30.
Intrebare 1: daca am incadrat cladirea ca fiind cu pereti necuplati, ar trebui sa articulez efectiv riglele? sau le afectez doar cu 0.20EI, iar in calculul lui omega, nu voi tine seama de aportul acestora?
Intrebare 2: Considerati ca ar fi trebuit sa incadrez cladirea ca fiind cu pereti cuplati, rezultand astfel un q=3.50*1.25=4.375?
2. Conform pct 6.6.2 din CR2-1-1.1/2013 se impune alegerea redusa a caracteristicilor de rigiditate pentru calculul caracteristicilor de vibratie, a deplasarilor orizontale dar si a eforturilor in elementele strcturale. Am ales 0.20EI pentru rigle si 0.50EI pentru diafragme.
In urma calculului rezulta primele 2 moduri translatie si modul 3 torsiune, avand T1=1.29s, T2=1.24s, si T3=0.74 si cu o participare de circa 62% in fiecare mod, atingand 84% in primele 5 moduri.
Intrebare 3: Cu rigiditatile reduse calculez doar driftul de nivel? sau, conform specificatiilor din CR, cu aceleasi rigiditati reduse extrag si eforturile de dimensionare.
Intrebare 4: Daca procedez in acest fel(cu rigiditati reduse pentru calcul eforturi), nu raman descoperit deoarece Beta r va lua valori scazute datorita pozitiei joase de pe spectru?