Sectiune variabila stalpi pe inaltimea constructiei

Normativul P100 permite dispunerea stâlpilor cu secțiune variabila pe înălțimea construcției? De exemplu la parter si etaj 1 avem o secțiune de 80x80cm, la etaj 2 si 3 o secțiune de 75x75cm, s.a.m.d. Daca este permis/interzis, unde se specifica acest lucru?
Mulțumesc!

Comments

  • edited October 2016 Accepted Answer
    Bună ziua,
    Din câte știu P100-1 nu îngrădește o astfel de abordare. Atâta tip cât sunt respectate condițiile ce țin de verificare și conformare a structurii (cap 4 și anexa E) referitoare la rigidiate -în plan și elevație-, de rezistență și proiectare la capacitate (cap 5), nu văd de ce nu s-ar putea reduce secțiunea, dacă aceasta aduce beneficii (costuri mai reduse, facilitate în execuție -timp mai redus la execuție-). 
    Practica curentă a abandonat această abordare în momentul în care s-a trecut la proiectarea la capacitate (după '85), chiar și pentru structuri mai înalte. De ce? Crește foarte mult volumul de calcul și de detaliere, chiar dacă peste 80% se face utilizănd pc-ul (se utilizează analize spectrale, se fac mai multe verificări de nod -echilibru de nod-, mai multe secțiuni transversale de verificat, detalierea armăturii mai dificilă etc.). 
  • Multumesc pentru raspuns
  • In P100 la cap 4.4.3.3. Criterii pentru regularitatea pe vertical -pag 60
    2.Structura nu prezint, la nici un nivel, reduceri de rigiditate lateral mai mari de 30% din rigiditatea nivelului imediat superior sau imediat inferior (structura nu are niveluri flexibile). 
    Cum se poate afla rigiditatea unui etaj, fara sa faci calcul static neliniar?
  • edited October 2016
    Bună ziua,
    Informațiile privind rigiditatea, folosind analiza statică neliniară, se pot onține în mod similar și pentru analize liniar elastice. Dacă structura respectă criteriul de proiectare la capacitate, diferența de rigidiatate se evaluaează din deplasările efective de nivel, de exemplu: deplasarea etajului 2 față de etajul 1-> d2<0.3d1. Această verificare se face cu afecatrea rigidităților conform anexei E din P100-1. O situație particulară se regăsește la construcțiile la care pereții de zidărie de închidere a etajelor superioare conclucrează cu cadrele de beton, iar pe zona parterului aceștia lipsesc integral. În această situație recomand verificări pentru deplasări pe modele "complete", modelarea pereților ca elemnte shell, sau prin utilizarea unor diagonale ce nu lucrează la întindere.
  • multumesc frumos.
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.477.1: array (
  0 => '2016-10-20 16:48:23',
)