Innadirea armaturilor in zone critice cf P100-1/2013

In primul rand, doresc sa va multumesc pentru aceasta platforma. Sunt constienta ca timpul dvs. este limitat, iar informatiile ce se gasesc aici sunt de un real ajutor.

Intrebarea mea este legata de innadirea armaturilor in stalp conform P100-1/2013. Am vazut si aici (de ex. in exemplul locuintei unifamiliale), dar si in alte planuri realizate de colegi de-ai nostri, cum suprapunerea armaturilor este facuta in zonele critice ale stalpilor.
Am vazut discutia intr-un alt topic, dar sunt inca nelamurita. Conform art. 5.7.3. (1)  "In zonele critice [...] nu sunt admise innadiri prin suprapunere." Si totusi ele sunt prezente, poate din considerente de executie.

Am incercat sa fac doua variante de suprapunere a barelor, bine nu pare in niciun fel.
image

Comments

  • edited July 2016

    Bună ziua,

    Proiectarea la capacitate, pentru structurile 'în cadre', are ca ipoteză "stâlpi puternici, grinzi slabe", de asemenea pentru stâlpi zonele citice (ce lucrează în domeniul neliniar și la care comportarea histeretică trebuie să fie stabilă) se consideră (se iau în calcul) doar la bază, în zona de încastrare. Astfel, petrecere prin suprapunerea în zone potențial plastice pe nivelurile superioare poate fi acceptată. Din ipoteza de proiectare aceste zone ale stâlpilor, nu ar trebuii să fie zone plastice, putând duce la mechanism de etaj (nivel.), se pot accepta ca zone critice pe un număr redus de stâlpi (10-20% din nr. stâlpi pe etaj).

    Un alt model de armare ce poate fi acceptat: image


  • Multumesc pentru raspuns si pentru sugestia de armare. M-am gandit la varianta propusa de dvs, dar nu am stiut daca poate fi executata cu usurinta.

  • Bună ziua,

    Este corectă observația privind stabilitatea carcasei. Recomand a se prinde în deviz cantități suplimentare de popi, tiranți și inele din oțel sau sârmă pentru susținerea carcaselor al poziție, de asemenea o scurtă derscriere trebuie făcută și în caietul de sarcini, capitolul oțel, pentru a evita anumite situații. Restul va ține de constructor pentru meținerea la poziție.

  • Ma scuzati ca intervin, insa vreau sa intreb daca solutia data e valabila si pt. peretii din beton armat? Ms.
  • edited July 2016

    Bună ziua,

    Armare bulbi (carcase la extremitatea peretelui):

    Discuția este valabilă și pentru pereți în ceea ce privește armarea bulbilor.

    Armare 'inimă' perete:

    Pentru armarea din zona inimii se acceptă petrecere prin suprapunere, în zona A. Recomand ca aceasta să se facă dacă diametrele folosite sunt <Ø14. Dacă armătura folosită este mai mare de 12mm, petrecerea să se facă prin cuple mecanice pentru zone seimice. 


  • edited August 2016 Accepted Answer
    Buna seara, 

    Transmiterea eforturilor de la o bară la alta, în cazul îmbinării prin suprapunere, se realizează prin intermediul betonului. În zonele plastice, unde au loc deformații plastice importante, betonul poate fi sever degradat din cauza acțiunii combinate a momentului, forței tăietoare și forței axiale în condițiile unor rotiri plastice mari. Transferul eforturilor între barele de armătură nu se mai poate realiza în bune condiții dacă betonul este degradat.

    Vă recomand ca în zonele plastice de la baza stâlpilor, deasupra secțiunii teoretice de încastrare, acolo unde se așteaptă deformații plastice semnificative, să nu folosiți îmbinarea prin suprapunere. De altfel, aceasta este și prevederea explicită din P100-1. Dacă barele sunt de diametru mare, pierderea legăturii de aderență este foarte probabilă în cazul unor rotiri plastice semnificative. Alternativ, puteți alege carcase care nu se îmbină la primul nivel sau puteți utiliza sisteme mecanice de conectare compatibile cu clasa de ductilitate selectată la proiectare. În principiu, trebuie să alegeți sisteme de îmbinare cu rezistență suficientă astfel încât ruperea să se producă întotdeauna în afara zonei de îmbinare. Această cerință trebuie menționată explicit în note pe planuri și în memoriul tehnic. După selectarea unui anumit produs de către antreprenor, trebuie verificat agrementul tehnic al acestuia pentru a se vedea dacă se garantează ruperea în afara zonei de îmbinare pentru solicitări ciclice alternante în domeniul neliniar. Vă recomand, de asemenea, să prevedeți în caietul de sarcini măsuri explicite de verificare a îmbinărilor cu mijloace mecanice executate în șantier.

    La pereți trebuie făcută distincția între inimă și bulbi. Prin bulbi se înțelege de fapt zona pe care armătura longitudinală poate avea deformații plastice semnificative și betonul este puternic comprimat din cauza acțiunii momentului încovoietor. La pereți de tip nucleu, inima secțiunii pentru o direcție de acțiune seismică devine talpă pentru cealaltă direcție. Prin urmare toate armăturile verticale pot curge sever din încovoiere, în funcție de direcția și sensul de acțiune seismică. Dacă alegeți să utilizați cuple pentru îmbinarea tuturor armăturilor verticale este mai prudent să nu îmbinați toate barele în aceeași secține, dacă este posibil.


  • Buna ziua. In zona de inadire a barelor prin suprapunere (care este in afara zonelor critice) se recomanda indesirea etrierilor?. Probabil de aceea sunt si dispusi etrierii la pas de 10 cm in schema de armare de mai sus
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.475.1: array (
  0 => '2016-07-08 06:03:41',
)