In primul rand, doresc sa va multumesc pentru aceasta platforma. Sunt constienta ca timpul dvs. este limitat, iar informatiile ce se gasesc aici sunt de un real ajutor.
Intrebarea mea este legata de innadirea armaturilor in stalp conform P100-1/2013. Am vazut si aici (de ex. in exemplul locuintei unifamiliale), dar si in alte planuri realizate de colegi de-ai nostri, cum suprapunerea armaturilor este facuta in zonele critice ale stalpilor.
Am vazut discutia intr-un alt topic, dar sunt inca nelamurita. Conform art. 5.7.3. (1) "In zonele critice [...] nu sunt admise innadiri prin suprapunere." Si totusi ele sunt prezente, poate din considerente de executie.
Am incercat sa fac doua variante de suprapunere a barelor, bine nu pare in niciun fel.
Comments
Bună ziua,
Proiectarea la capacitate, pentru structurile 'în cadre', are ca ipoteză "stâlpi puternici, grinzi slabe", de asemenea pentru stâlpi zonele citice (ce lucrează în domeniul neliniar și la care comportarea histeretică trebuie să fie stabilă) se consideră (se iau în calcul) doar la bază, în zona de încastrare. Astfel, petrecere prin suprapunerea în zone potențial plastice pe nivelurile superioare poate fi acceptată. Din ipoteza de proiectare aceste zone ale stâlpilor, nu ar trebuii să fie zone plastice, putând duce la mechanism de etaj (nivel.), se pot accepta ca zone critice pe un număr redus de stâlpi (10-20% din nr. stâlpi pe etaj).
Un alt model de armare ce poate fi acceptat:
Bună ziua,
Este corectă observația privind stabilitatea carcasei. Recomand a se prinde în deviz cantități suplimentare de popi, tiranți și inele din oțel sau sârmă pentru susținerea carcaselor al poziție, de asemenea o scurtă derscriere trebuie făcută și în caietul de sarcini, capitolul oțel, pentru a evita anumite situații. Restul va ține de constructor pentru meținerea la poziție.
Bună ziua,
Armare bulbi (carcase la extremitatea peretelui):
Discuția este valabilă și pentru pereți în ceea ce privește armarea bulbilor.
Armare 'inimă' perete:
Pentru armarea din zona inimii se acceptă petrecere prin suprapunere, în zona A. Recomand ca aceasta să se facă dacă diametrele folosite sunt <Ø14. Dacă armătura folosită este mai mare de 12mm, petrecerea să se facă prin cuple mecanice pentru zone seimice.