Armatura grinda de fundare

Buna ziua, in cazul utilizarii grinzilor de fundare ca sistem de fundare pt. o cladire P+3E in cadre, mie imi rezulta o inlatime, considerata de la cota -0.10 m pana la adancimea de fundare -1.40 m, de 1.70 m. Latimea grinzii o am de 45 de cm. Daca eu calculez armatura longitudinala cu eforturile de calcul imi da in reazem 4fi18, in schimb comform NP112-2014, daca respect procentul minim de armare eu trebuie sa bag mult mai multa armatura. Poate cineva sa ma ajute cu ceva solutii cum as putea respecta normativul si in acelasi timp sa armez cat mai aproape de eforturi? Ms mult.

Comments

• edited May 2016 Accepted Answer
    Respectarea cantitatii minime de armatura prevazuta de cod este esentiala pentru asigurarea unui raspuns bun al elementului. Necesarul de armatura poate rezulta fie din considerente de rezistenta ("din calcul") fie din alte considerente care sunt dificil de cuantificat prin calcule simple. 

Daca doriti sa dispuneti mai putina armatura si armatura rezultata din calcul sa fie mai apropiata de cea rezultata din conditii constructive este necesar sa reduceti sectiunea de beton a elementului pana la o dimensiune optima. In cazul dvs. poate ar trebui sa reganditi sistemul de fundare data fiind adancimea de fundare data prin studiul geotehnic. Procentul de armare de 0,013 corespunzator armarii cu 4fi18 este prea mic pentru un element de beton armat, favorizeaza ruperea fragila si nu permite controlul fisurarii, chiar daca aparent este suficient strict din conditia de rezistenta la incovoiere.
  • In fapt prevederea din NP112 pentru cazul de fata este in felul urmator, coeficient de armare in toate sectiunile (sus si jos): pentru grinzi calculate in gruparea fundamentala este de 0.26 x fctm/fyk, adica 0.26 x 2.2 (pentru C16/20) / 345 (pentru PC52) = 0.0016, iar pentru grinzi calculate in gruparea seismica este de 0.50 x fctm/fyk, adica 0.50 x 2.2 (pentru C16/20) / 345 (pentru PC52) = 0.0032, dar nu mai putin de 0.002 in toate cazurile.

In cazul propus, sus si jos, 4fi18, pentru 450x1700mm, un coeficient de armare ar fi aprox. 0.0026, care ar respecta prevederile pentru grinzi calculate in gruparea fundamentala, insa avand in vedere ca este obligatorie si verificarea la gruparea seismica, rezultatul ar fi in fapt ca nu se respecta NP112.

Cred ca prevederea din NP112, pentru cazuri curente, cladiri civile, fundatii continue, este ambigua, intrucat toate grinzile de fundare continue trebuie sa fie verificate si la gruparea seismica, astfel ca nu se poate aplica aproape niciodata coef. de armare 0.26 x fctm/fyk.
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.465.1: array (
  0 => '2016-05-06 08:11:48',
)