Concept și calcul infrastructură - Alcătuirea și calculul fundațiilor - Structuri din beton armat - Proiectare

Aspecte de alcătuire și exemple de calcul ale infrastructurilor pentru clădiri cu pereți din beton armat.

Citeste articolul complet pe Encipedia: Concept și calcul infrastructură.

«1

Comments

  • edited March 2016
    Buna ziua,
    Nu gasesc fisierul in excel pentru armarea peretelui de beton armat de la subsol , desi in text apar informatii despre acesta .
    Multumesc!
  • edited March 2016

    Bună ziua,

    Fișierul de excel - perete subsol -

    Articolul este axat pe calculul radierului (și la acesta doar o anumită situație), celelalte elemente având o prezentare mai redusă (date constructive). Calculul pereților de subsol  fiind mai complex decât expunerea făcută.

  • multumesc pentru raspuns .
  • Buna ziua,
    Am o nelamurire cu privire la valoarea fortei taietoare: Vmax,adm=680kN/m, cu care s-a verificat daca este sau nu necesara dispunerea de armatura transversala. 
    Cum s-a ajuns la aceasta valoare? 
    Cea mai apropiata valoare,din calculele mele, este data de formula veche din Np-112/04 si anume Q<0.7hr*b*Rt, formula VRd,c din SREN1992 da valori mai mici, in jur de 400kN/m2.

    Multumesc anticipat !
  • edited April 2016

    Bună ziua,

    Este corectă observația. Condițiile din SREN nu fac referire explicită pentru placă, mai ales pentru radier, în ceea ce privesc criteriile de calcul la forță tăietoare. S-a optat pentru cea din vechea normă, unde 0.7 este stabilit pentru armare longitudinală la procent minim.

    Legat de forța tăietoare în radier, are o strânsă legătură cu străpungerea, dacă se dispun armări pentru străpungere, din criterii constructive, capacitatea în sine a elementului (local, în vecinătatea stâlpului, unde și forța tăietoare este mai mare) la V crește, creșterea poate fi datorată de armătura în sine sau de o confinare locală a betonului datorată acestei armături.

    O altă observație pe care aș vrea să o aduc în discuție, dacă tot s-a deschis acest subiect, tot calculul pentru V (din SREN) are ca factor determinat (ipoteză) distanța de 2.5d (unghi diagonalei de 22deg), iar în capacitate se rezumă la 2d (30deg) și pentru străpungere se limitează la 1.5d (40-35deg), de aici și multe întrebări care se nasc în privința corectitudinii relațiilor. Te poți simți copleșit în fața numărului de studii și de încercări făcute la nivel UE, dacă nu ai ține seama sub ce formă s-au comandat.

    Acest aspect (forța tăietoare în plăci/radiere), din ce am observant, este destul de subiectiv. Iar coeficientul de 0.12 din relația 6.2a SREN1992 este 0.15 pentru acțiuni seismice, doar această diferență duce la o creștere de 25%. 

    Armare pentru străpungere nu este întru totul armatură pentru V, am mai observat și acestă eroare făcută, s-a dispus local armatură pentru străpungere și cu aceasta s-a considerat că s-a rezolvat și aspectul forței tăietoare. Se pregătește o teorie nouă (The Critical Shear Crack Theory, bine aceasta este demult demarată; momenta o bună parte din relațiile de calcul din SREN sunt stabilite empiric, se dorește o teoretizare a mai multor relații, ceea ce este normal și bine) pentru calcul la V, cred că noau generație a NE, începând cu 2020, va avea alte relații de clacul al V (la cele din 2015 nu am observant) -este dora o părere, nu am mai multe informații-. Așa că, întodeauna vom fi puși să decidem în fața noului. Dacă este nou nu este neapărat mai bun, dar ne poate ajuta.




     

  • Buna ziua,

    Multumesc pentru raspuns,

    Desi SREN nu se specifica ca formurla sa fie utilizata si la placi/radier, normativul nostru de fundatii directe (NP-112-2014) la verificarea radierului la forta taietoare si strapungere face trimitere la  II.9.1.1(d) in care spune ca trebuie folosite formulele 6.2. si 6.4 din SREN 1992-1-1 (formulele lui VRd,c)

    Si acum exista dilema daca respectam normativul sau nu, pentru ca valorile date de norma noua sunt mult mai mici fata de cele date de norma veche si rezulta un indice mai mare de consum de armatura pe mc de beton.
  • Cat e procentul minim la radier dupa Np112/2014?
  • Calculul la moment ,cu  ce varianta de mathcad e facuta?
  • edited May 2016

    pmin_radier=0.15% (sus sau jos pe o direcție), 0.3 total.

    Mathcad 13, Pentru Mathcad


     


  • As dori sa imi exprim aprecierea pentru  munca depusa  pentru infiintarea site-ului Encipedia si ca raspundeti la toate intrebarile intr-un timp scurt.Respect!
  • La pagina 81  din Np112-2014,descarcat de pe site-ul mdrap(va multumesc foarte mult pentru publicarea lor pe site):
    coeficientii minimi de armare pentru placa radierului sunt 0.002.
    La pag 112 din P100/2013,este la fel,procent de 0.002.


  • La comentarii,din P100/2013,la fundatii :"Armatura orizontala montata în radier trebuie sa preia momenteleîncovoietoare produse de presiunile pe teren, dar trebuie sa controleze si fisurarea din contracie a betonului din radier. Este acceptat astazi ca procentul de armare care permite limitarea necesara a deschiderii fisurilor este de cel putin 0,20% la fiecare fata placii de baza. Se recomanda ca grosimea radierului sa fie astfel aleasa încât armatura de încovoiere necesara sa fie 0,25%, atât cât asigura si controlul fisurarii de contractie."
    Cu grosimea radierului e o alta problema,in P100 ,zice minim 30cm, in Np112 zice minim 40cm. 
  • @adicumpanasu
    Conform NP112/2014 pct. II.8.3 (4) coeficientul minim de armare pe o fata, pe o directie, este de 0.0020 iar pentru armatura de contractie 0.00075
  • edited May 2016

    Bună ziua,

    Articolul va fi completat cu observațiile făcute.

    Ceea ce există, noreme, cărți etc, și este expus pe Encipedia se poate îmbunătăți doar prin contribuția și observațiile constructive aduse.

    Mulțumim pentru interesul acordat și pentru aprecierile pozitive aduse activității!

    Spor și calitate!


  • Buna ziua, referitor la coeficientul de pat, eu am gasit ceva informatie despre calculul lui in acest articol http://pwp.net.ipl.pt/alunos.isel/33082/coeficientesRigidez/paper.pdf, insa nu pot sa intaleg de ce se opteaza pt. o formula in cazul GF si alta pt. GS (stiu ca trebuie sa aiba valori diferite, dar am auzit diferite metode de calcul, gen KsGS=10*KsGF) si de ce nu se aplica formula din NP 112-2014 si de ce in NP112 nui specificat ca trebuie sa se ia in calcul 2 valori diferite? Ms. mult
  • edited June 2016

    Bună ziua,

    Legat de coeficentul de pat, la ce faceți referire când spuneți "stiu ca trebuie sa aiba valori diferite"?

  • Buna ziua, ma refer la faptul ca Ks are o valoare pt. incarcari statice(Gruparea fundamentala) si o alta valoare pt. incarcari dinamice(Grupare Speciala), asta am citit in Daniel Stoica, Structuri din zidarie la capitolul legat de fundatii si am observat si in fisierul de calcul mathcad de pe forum ca s-a calculat diferit pt fiecare din cele 2 grupari de actiuni. Si eu vreau sa stiu care valoare trebuie sa o folosesc eu in calcul, pt. ca daca folosesc formula cu Es si coef. lui Poisson din NP-112 (Ks=Km*1/a*Es/(1-vs^2)) imi da o valoare si daca le folosesc pe alea din imaginea din fisierul  mathcad(calcul al incovoiere ) imi dau alte valori, care difera foarte mult. Si iarasi din articolul http://pwp.net.ipl.pt/alunos.isel/33082/coeficientesRigidez/paper.pdf, n-am intales de ce s-a utilizat o formula pt. GF(Ks=1.3*G/1-v) si alta pt Gruparea cu seism? Ms mult, sper ca m-am facut intales pe cat posibil :D.
  • edited June 2016

    Bună ziua,

                Să ne lămurim împreună. Pentru explicitarea termenilor din relațiile K7, K8, K9 din NP112, recomand capitolul 5 din cursurile/cărțile "Geotehnică și fundații, Marian Punescu, Viorel Pop, Tudor Silion; Geotehnică II Iacint Manoliu și Nicoleta Rădulescu", se mai pot găsi date de interes și în SREN 1997. Recomand și "Soil Mechanics Engineering Practics" Terzaghi Peck Mesri, "Fundații. Exemple de Calcul" Hugo Lehr.

                Legat de relația K8 aceasta nu este corect explicitată în variant actuală a normei NP112/2014, o explicație coerentă și valabilă se găsește în vechea formă a normei P10-86, aceasta fiind:

    image

  • edited June 2016
    Deci α din relația K8 este 0.5B, aceasta nu este specificat în normă. Astfel cele două relații K8 și K9 dau rezultate comparabile.

                Un aspect îl reprezintă faptul că relațiile (K8 și K9) oferă rezultate bune pentru valori reduse ale lui B, în general grinzi de fundare (B<5m). Pentru radiere, sugerez o evaluare a tasărilor și apoi determinarea coeficientului ks .

                Calculul pe mediu elastic are ca ipoteză contactul permanent dintre fundație și teren și faptu că, sub acțiunea încărcărilor, deformațiile terenului în toate punctele de pe suprafața de contact urmăresc deformațiile fundației. Astfel, în fiecare punct de pe suprafața de contact, între presiunea trenului p și deformația y există relația: p=ksy



  • edited June 2016
    Unde ks  este coeficientul de pat sau de rigiditate al terenului, fiind numeric egal cu mărimea intensității presiunii trenului, în secțiunea dată, care produce în acea secțiune o tasare unitară, y=1m . Valori orientative ale lui ks  :

    image

  • edited June 2016

    Pentru ks se mai pot utiliza relațiile:

    image

    Unde H reprezintă grosimea stratului compresibil. H se poate aproxima în funcței de natura terenului cu valori de la 0.5B la 3B.
    Valorile diferite ale lui ks pentru cele două grupări GF și GS se aleg datorită răspunsului diferit al terenului la solicitări statice sau dinamice. S-a observat că sub aplicarea de sarcini dinamice asupra terenului, în răspunsul acestuia apare un efect de consolidare, o rigiditate mai mare.
    Relațiile prezentate în articol sunt preluate din FEMA 356, legat de acestea se găsesc comentarii cum s-au stabilit în normă și în edițiile mai vechi ale acesteia, a se consulta bibliogarfia normei pentru acele relații. S-au preferat acestea datorită apropierii valorilor numerice ale lui ks determinat prin tasare cu cele detreminate folosind relațiile din FEMA.
     Se vor utiliza valori diferite pentru ks, în funcție de grupare (o similitudine referitoare la ks se găsește și în varificarea presiunilor, table I.5 NP112), iar valoarea acestuia ca orientare în GF se va stabili prin determinarea tasării fundației în această grupare. Pentru gruparea seismică valoarea lui ks se poate aprecia ca dublul față de GF sau triplul acesteia, dacă se mediază.




  • Buna ziua,

    Daca se modeleaza infrastructura impreuna cu suprastructura in acelasi proiect pentru analiza modala se iau masele doar de la suprastructura? E de ajuns incastrarea stalpilor la cota 0.00 (pe directiile x si y) sau trebuie incastrat tot subsolul (cutie considerata rigida) pe directiile x si y? Si radierul reazem de tip elastic - e corect?

    Va multumesc anticipat!
  • edited June 2016

    Bună ziua,

    Se pot accepta o variateate largă de ipoteze pentru modelul numeric (matematic) utilizând un program de calcul structural, recomandat este ca modelul utilizat să simuleze cât mai mult din comportarea sistemului "real".

    Pentru modelul complet (infrastructură+suprastructură) se consideră doar masele modale din suprastructură. De ce? Partea de infrastructură, în general, are o rigiditate mare și masă din greutatea proprie, de asemenea, mare, ceea ce ar mări forța tăietore, dar și preluarea din acesta proporțional cu rigiditaea de nivel. De aici și consecințele în dimensionare.

    În modelul de calcul cu spectre și forțe, această masă (a infrastructurii) nu se va considera, se va considera contribuția rigidității la depalsări, prin modelare cu elemente finite, având blocate deplasările la bază a punctelor (încastrare); nu este recomandat ca dimensionarea structurii să se facă pe un model ce cuprinde fundațiile și terenul. Modelul complet poate aduce un grad mai mare de amortizare, ceea ce ar reduce starea de eforturi, sau , uneori o poate mări, pin tasări diferențiate ample datorate modului de modelare și de calcul utilizat de soft. Infrastructura se dimensionează la capacitatea suprastructurii, în mod curent, mai ales dacă este utilizată proiectarea la capacitate.

    Creșterea de forță și deplasări pentru calculul structural se va prinde prin modelarea completă, fărăr încastrare la bază. Încastrarea la cota ±0.00 poate fi o ipoteză ajutătoare sau dimpotrivă, poarte fi mult în defavoarea comportării sistemului, alegrea modelului de calcul va ține de nivelul de control acceptat de inginerul proiectant. Volumul de calcul (sau un model complet) nu duce întodeanuna la un control mai mare al sistemului, cele mai importante fiind ipotezele care se fac și axiomele, teoremele sau teoriile de la care se pleacă inițial.



  • Buna ziua, as avea si eu inca o nelamurire privitor la efortul de suspendare pt. calculul armaturilor din centura, cum il determin pe acesta din ETABS si restul fortelor F1 si F2 cu ce forte/valori le compar? O zi buna. Ms.
  • Bună ziua,

    Eforturile de suspendare se pot deteremina din masa de nivel și forța seismică de la nivelul respective, dintr-o arie aferentă peretelui. Forța de nivel transmnisă de la un planșeu la un perete se determină ca diferență între între forța tăietoare din secțiunea peretelui la fața superioară a planșeului și forța tăietoare din secțiunea peretelui la fața inferioară planșeului. Forțele de proiectare se vor lua cele asociate mecanismului de plastificare.

    F1 și F2 nu prea se pot determina în ETABS, se pot face ceva ipoteze pe baza stării de tensiuni din shell-uri (stare de tensiuni în planșeu și în perete), se integrează local - dificil de lucrat. În [7] volumul III se prezintă detaliat acest calcul, recomand, o abordare mai parctică. Se va pune și pe encipedia cât de curând un astfel de calcul.


  • Buna ziua,
    Cred ca modelul de calcul prezentat contine o eroare in ceea ce priveste valorile coeficientilor de pat, ordinul de marime nu poate fi 6000 pentru ca asta e un coeficient de pat pentru o mlastina deci cred ca trebuie inmultite cu 10 valorile. Ma insel cumva?
    Multumesc!
  • Bună ziua,
    Dacă ați sesizat o eroare ce trebuie modificată sau o eroarea în modul de abordare a cestei probleme, vă rugăm să ne spuneți. De asemenea, expunerea acesteia (erorii) să fie concludentă pentru a o putea remedia în documentația expusă.
    A înmulți cu 10 o valoarea rezultată dintr-un calcul, doar pentru a obține rezultatul dorit, nu reprezintă un argument coercitiv.

  • edited January 2019
    Bună ziua!

    Menționați mai sus: "coeficientul de 0.12 din relația 6.2a SREN1992 este 0.15 pentru acțiuni seismice" . Din ce am dedus coeficientul  la care vă referiți este  Crd,c din formula 6.2a, pentru care nu am reușit să găsesc o prevedere care să acopere ce ați menționat dumneavoastră. Puteți să specificați pe ce se bazează afirmația dumneavoastră.

    Mulțumesc anticipat.
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.464.1: array (
  0 => '2016-03-19 07:44:05',
  1 => '2019-01-07 07:44:00',
)