Buna ziua!
In NP114/2014 capitolul I.6 "Calcul la stari limita ultime" subcapitolul I.6.1.1 punctul 3.1 spune :
"(3) Dimensiunile (minime) ale bazei fundaţiei se determină astfel încât să fie îndeplinite
condiţiile următoare, dupăcaz:
(3.1) Pentru combinarea (efectelor) acţiunilor în situaţii de proiectare persistente
(permanente) şi tranzitorii, aria comprimatăa bazei fundaţiei, AC
, trebuie săfie egalăcu aria
totală, A. "
Aceasta conditie este foarte dificil de respectat, de ex pentru fundarea stalpilor unei hale metalice care in gruparea fundamentala are momente mari din vant cu axiale relativ mici. Respectarea conditiei impune ca N/A = M/W ceea ce duce la fundatii (izolate) exagerate.
Cum se poate interpreta, ocoli aceasta conditie?
Cum recomandati proiectarea unei astfel de fundatii?
Comments
Conditiile din materialele normative nu se pot "ocoli", ele avand caracter obligatoriu minimal si nu maximal.
Pentru cazul particular la care faceti referire, la dimensionarea unei fundatii evaluarea fortei axiale se realizeaza tinand cont de conditiile reale de alcatuire constructiva ( greutate pamant deasupra talpii fundatiei, greutate aferenta pardoseala, etc).
Normativul mentionat ( ca orice normativ), trateaza situatii curente, si prevede prescriptii obligatorii minimale asupra situatiilor tratate. Lipsa tratarii unei situatii, a unei alcatuiri constructive, nu inseamna interzicerea acestei situatii. Spre exemplu, normativul P100-1, are ca domeniu de aplicare proiectarea seismica a cladirilor si a constructiilor cu structuri similare acestora. Daca proiectati un turn de racire sau o antena de telecomunicatii, proiectarea nu se supune incidentei P100-1. Evident, se supune incidentei altor normative specifice si incidentei legilor aferente ( 10, 50 etc.).
Legat de cazul grinzilor de echilbrare adaugate fundatilor de suprafata, izolate, acest caz nu e tratat de NP112-2014, dar evident ca e posibil, conform celor precizate mai sus. Si dimensionabil, in raport cu materialele normative care trateaza acest sistem . Totusi, problema lor este ca la deschideri mari, acestea necesita o rigiditate sectionala relativ mare, ceea ce poate duce la consumuri sporite.
Legat de studiul geotehnic, si de cerintele minimale impuse investigarii terenului in vederea efectuarii acestora, exista un normativ (NP 074-2014) care trateaza acest aspect. In principiu, proiectantul,executantul cat si beneficiarul ar trebui sa accepte numai documentatii care indeplinesc si respecta cerintele normative minimale.
Bună ziua,
Puteți detalia puțin situația dumneavoastră, numeric. Ce valori aveți pentru N, M, V la nivelul bazei stâlpului. Ce regim de înălțime are hala și zona de expunere pentru vânt, de asemenea ce deschidere și travee are hala?
Dacă gruparea de încărcări cu vânt predominant nu dimensionează structura, atunci calculul în GF (vânt predominant) nu se face utilizând momente capabile a buloanelor, ci la eforturi efective.
Un "artificiu" ar fi reducerea tramei, respectiv reducerea ariei aferente pentru stâlpi. Ductilizarea prinderii cu buloane (o zonă a buloanelor în tub de pvc)- structura se poate deforma, iar momentul transmis fundației nu mai crește. Momentul de plastificare a buloanelor terbuie să fie limitat la M<0.167xHxN (unde H reprezintă înălțimea fundației) astfel încât A=Ac. O altă metodă ar fi articularea stâlpilor la bază, dacă structura este un cadru cu noduri rigide. Ar mai fi creșterea greutății fundației, utilizarea de grinzi de echilibrare, considerarea în calcul a momentului de torsiune capabil a grinzilor pe direcție transversală fundațiilor, dacă acestea există.
Se pot întâlni situații de utilizare a fundațiilor indirecte, nu sunt excluse (regim mare de înălțime a halei).
Bună ziua,
Puteți să transmiteți atât link-urile cât și cele "experimentate".
Modelarea numerică a proiectelor curente este destul de variată, ține seama de complexitatea temei și de timpul de realizare a acesteia. O parte din aspectele prezentate sunt abordate în proiectarea curentă, dar studii privind interacțiunea teren structură, precum cel prezentat, personal nu am realizat la proiectele avute. Cunosc firme care fac asemenea studii.
Spor și calitate!
Bună ziua,
S-a considerat greutatea proprie a structurii si a panourilor de acoperiș (adica 1,35G+1,05Z+1,5Z)?
Cu cât crește înălțimea fundației, crește și momentul, datorită lui Td. Inicat fundații cu desfășurare în plan și mai puțin înalte.
Fundația excentrică este utilă doar pentru încărcări unidirecționale, console în zone neseismice.
În această variantă, cel mai frecvent, prinderile la nivelul fundației se fac articulate, grinzile sunt vutate și au rigiditate mare și cu prindere rigidă de stâlp. Dezavantaj la deplasări, în mod curent sunt îndeplinite, drift adm. SLS 1/1000.
O să incerc să fac ceva numeric pe aceste date transmise.
Acum am înțeles de ce s-a preferat o înălțime mai mare. Abordarea nu este eronată sau greșită, personal o considere corectă. Faptul că normele nu sunt corelate te pot duce la situații aberante, în care nu se proiectează la un maxim (sau minim de rezistență a materialului), ci la toate stările maxime posibile cumulate. Aceasta am observant că este valabil pentru toate specialitățile ingineriei.