Buna ziua,
Am o problema legata de imbunatatirea unui teren de fundare pentru un bloc S+P+3E, pentru care, dat fiind faptul ca terenul de fundare este incadrat in studiul geotehnic ca fiind dificil, un loess galben categoria B, se propune in acelasi studiu realizarea unui radier pe perna de balast (40 cm balast si 20cm balast stabilizat 6% cu lapte de ciment). Insa, conform normativului NP125:2010, 'Normativ privind fundarea constructiilor pe pamanturi sensibile la umezire', capitolul 7, paragraf 7.2.1.3. se specifica faptul ca : 'se interzice alcatuirea pernei din material granular'. Prin urmare, am contactat geologul care a intocmit studiul geotehnic pentru a-i semnala problema, insa aceasta mi-a replicat ca stia acel paragraf din NP125, insa solutia pe perna de balast este mai usor de realizat, iar firmele din Romania nu realizeaza pernele de loess cum ar trebui si din acest motiv, atat el, cat si verificatorul Af isi mentin solutia de fundare pe perna de balast, mentionand insa in studiul geotehnic ca in proiectare se va tine seama de continutul normativului NP125:2010. Am trimis acest punct de vedere catre Beneficiar, geologul va trimite si el punctul sau de vedere catre acesta, urmand sa se gaseasca o solutie. Nu stiu in ce directie sa merg, daca sa apelez la alt verificator Af sau sa merg pe varianta lor, daca si-o asuma atat ei, cat si Beneficiarul. As dori un sfat in aceasta problema, cum este corect sa procedez astfel incat proiectul sa corespunda cerintelor normativelor in vigoare, va rog.
Multumesc!
Comments