It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!
Citeste articolul complet pe Encipedia: Fundare directă. Proiectarea fundațiilor izolate. O abordare economică.
Info | CommentModel->PageWhere() |
Info | CommentModel->CachePageWhere() |
Info |
Comment.Page.30.414.1: array ( 0 => '2016-02-28 20:25:02', ) |
Comments
Bună ziua,
În acest fișier -Fișierul de calcul- se găsesc calculele prezentate, în prima parte se află calculul pentru fundația de tip bloc și cuzinet. De asemnea, acesta se găsește la sfârșitul punctului 4.
Spor și calitate!
Bună ziua,
Modelele prezentate se pot adapta ușor condițiilor din NP112/2014. Dacă întâmpinați dificultăți, punctuale, văr rog să ne comunicați.
Mulțumim, spor și calitate!
GF: N=1195kN, My=30kNm, Mz=11kNm, Vz=10kN, Vy=10kN
GS: N=1230kN, My=190kNm, Mz=190kNm, Vz=90kN, Vy=90kN.
Dim. fundatie : 3.2x3.2x0.7 m. Df=1.2 m. CTN=-0.60 m
Presiunea conventionala: Pconv=270kPa, pcr:=450 kPa
Eu am incercat sa dimensionez fundatia cu mai multe programele, fisiere, formule de calul (manual) inclusiv am modelat-o in SAP. In toate cazurile in afara de fisierul Mathcad de pe site mi-a iesit o presiune maxima de 240 kPa din GS si un moment de calcul al armaturilor de jos de aproximativ 500 kNm (calcul inclusiv cu formula din NP112 pt moment). Acuma intrebarea mea este de ce in fisierul de mathcad presiunea maxima este de ~200kPa si momentul maxim de ~190kNm, ceea ce duce la o armare mult mai mica, adica cum se calculeaza acesta, ce se ia in calcul. Lucru pe care l-as dori eu numai sa fiu sigur ca ceea ce fac e corect. Am atasat si ceva fisiere de calcul:
https://www.sendspace.com/file/15o0tp
Bună ziua,
Nu reușesc să descarc fișierul, este blocat de antivirus.
Ce observ la încărcări, mi se pare puțin diferit de modul curent, e faptul că în GS forța axială crește față de GF, ceea ce ar trebuii să fie invers. Așa cum sunt date, ele au valori comparabile. Dacă efectul indirect nu este mare NGS= 0.70(0.65)NGF. De asemeneam momentele Mz și My nu pot fi maxime, aceste au valori diferite în funcție de direcția de solicitare (exp. seism X-X Mz=190kNm, My=50kN sau depinde cum este orientată fundația față de stâlp sau de sistemul general de axe). Stâlpul nu poate atinge maxim de capacitate bidirecțională (Mz=My) de la o solicitare unidirecțională.
Solicitările ar trebuii structurate după axa locală a fundației, nu global.
Acum legat de moment și presiune maximă, fișierul este găndit pentru o zonă activă de minim 50% și solicitare unidirecțională; sub 50% zonă activă s-ar putea să dea erori, nu mai rețin ce variant am încărcat. Fiind unidirecțional, s-a luat în calcul doar momentul de pe o direcție, implicit și forța tăietoare (de aici presiunea și momentul mai mic). Se diemnsionează unidirecțional și se verifică la solicitare compusă bidirecțional, dimensionarea bidirecțională poate da erori, se lucrează cu un număr mai mare de coeficienți și ipoteze.
Moment maxim fundație (stâlp 70x70) MEd=337kNm/m (pmed=270kPa), ca referință. La o înălțime a fundației de 70cm, recomand BST, se mai reduce consumul (Ø16/15 BST500 - jos MRd=379kNm/m, sus Ø12/15), valori aproximative. Calculul se va face pentru secțiuni dublu armate.
Pentru a deschide aria închisă folosește parola NP112, acolo se pot prelucra relațiie de calcul.
Spor și calitate!
Aveti in vedere postarea unui exemplu asemantor de calcul pentru proiectarea fundatiilor continue , eventual si pe mediu elastic ?
Multumesc.
1.35·GP+1.5·U+1.05·Z (GF)
1·GP+0.3·U+0.4·Z+1·A (GS), aceste combinatii sunt date de CR0 si de Eurodode 0
1·GP+1.3·U+1.3·Z (Abordarea I - Gruparea 2), aceste combinatii sunt date de NP 112-2014 si Eurocode 7.
Ceea ce am scris mai sus se refera la starea limita STR/GEO la SLU. Pe langa starea limita STR/GEO mai exista EQU, UPL, HYD. Deci, verificarea GEO la SLU se face la aceste 4 combinatii. Este ceva gresit in acest rationament? Multumesc.
De cele mai multe ori, in cazul proiectarii cladirilor cu regim de inaltime P, P+E, pe terenuri slabe de fundare (ex. pconv = 120kPa), avand la baza un studiu geotehnic cu informatii sumare (cum se fac majoritatea, cel putin la investitii mici, gen cu regim de inaltime redus), rezulta talpi cu dimensiuni mari in plan (de multe ori aproape ca se suprapun intre ele).
O solutie adoptata de unii proiectanti este ca momentele din stalpi sa fie preluate integral de grinzile de echilibrare si atunci fundatiile izolate preiau doar compresiunea (N/A) rezultand fundatii izolate cu dimensiuni in plan mai mici.
1. Ce parere aveti de aceasta solutie?
2. Grinzile de echilibrare trebuie sa fie neaparat realizate la nivelul talpilor sau ele sunt corect realizate (dpdv structural) si imediat deasupra fundatiilor izolate (in acest caz fiind rezolvate soclul si incinta pentru realizarea umpluturilor de sub pardoseli cladirii)?
Buna ziua
Ref combinatii la SLU pentru calculul fundatiilor/abordarea 1 si 2
Nu ar trebui ca la actiunea variabila secundara, coef partial de siguranta sa fie inmultit cu Y0,i?
Atasez 2 capturi de ecran din “Designer's guide to EN1990 (basis of structural design)”
https://www.dropbox.com/scl/fo/8fb86pdf20jll17air0g4/h?rlkey=uikpnyorep159we7w3uxk149c&dl=0