Introducere în calculul static neliniar - Calcul static neliniar - Structuri din beton armat - Proiectare

Aspecte si exemple legate de calculul static neliniar al structurilor (analiza pushover)

Citeste articolul complet pe Encipedia: Introducere în calculul static neliniar.

Comments

  • Pentru determinarea Lv=M/V se folosesc momentele capabile ale grinzii/stalpului sau cele rezultate din calculul neliniar in pastul (Step) corespunzator atingerii deplasarii la varf?
  • edited January 2018
    Lv se poate determina și grafic din programul de calcul, reprezintă distanța de la nod până în zona în care M este apropiat de zero. În situația în care conceptul structural și dimensionarea sunt corect făcute (proiectare la capacitate), Lv se poate determina, aproximativ, din calculul linear elastic. Dacă nu, se determină imediat după stepul elastic(când au apărut deja 2-3 ap. în grinzi), nu aș merge la stadiu ultim, fiind o rezervă pe care aș consuma-o în calcul. Momentan nu am găsit date stricte în stabilirea lui Lv (totuși este un braț de pârghie-similar cu poziția axei neutre în calculul secțional), însă alegerea lui în ultimul step poate duce la o cerință prea mare de rotire plastică pe care trebuie să o întrunească elementul. L-aș lua în ultimul step doar pentru verificarea de pre colaps.


    image
  • Multumesc pentu raspuns. Asi vrea, daca se poate, sa fac niste precizari.
    In P100-3-2008 la pagina EBA 1-26, in contextul verificarii grinzii specifica:
    Lv=M/V  (se determina din echilibru static al grinzii aplicand momentele capabile la capete si incarcarea uniform distribuita pe grinda din gruparea speciala ca distanta intre punctul de moment 0 si capatul unde se face verificarea)
    In P100-3-2008 la pagina EBA 1-27, in contextul verificarii stalpului specifica:
    Lv=M/V  (se determina din echilibru static al stalpului aplicand momentele de calcul la capete ca distanta intre punctul de moment 0 si capatul unde se face verificarea).
    In "Proiectarea structurilor de b.a in zone seismice", Autor Tudor Postelnicu,Editura MarkLink, Bucuresti 2012, Volumul III, la pagina 60 in contextul verificarii grinzii specifica:
    "Valorile Momentelor incovoietoare sunt cele obtinute din calculul neliniar, in pasul corespunzator atingerii cerintei de deplasare la varf a structurii". Mai departe, dupa ce sunt obtinute momentele, se incarca grinda simplu rezemata cu aceste momente la cele doua capete (la un capat moment pozitiv iar la celalat moment negativ) dupa care se calculeaza reactiunile (aceste reactiuni reprezinta chiar Forta Taietoare). La final, la nodul considerat i sau j, se imparte Momentul la Forta Taietoare si se obtine Lv. Din pacate nu se prezinta si pentru stalp, desi aici apar niste probleme. In Stepul ultim diagrama de moment nu se mai anuleaza la parter, ci la Etajul I, deci nu mai pot sa aplic metoda prezentata la grinzi. Inseamna ca nu exista o singura metoda acceptata? Multumesc. O zi buna.
  • Bună ziua,
    Ceea ce obțineți este normal (adică se poate ajunge în aceste situații, ținând seama de faptul că se reduce rigiditatea grinzilor în ultimul step- degradare beton , curgere armătură etc.). În această situație eu am luat Lv=hetaj, acesta nu poate fi luat mai mult, aceasta o văd ca o condiție maximă (prezumții personale). Dacă diagramele din stâlpi "nu se întorc", atunci ar fi necesară o creștere de rigiditate a structurii (discuție valabilă doar pentru structurile în cadre). Există posibiliatea ca efectele de ordin II în stadiul plastic să ducă la colapsul clădirii pentru cerița seismică considerată.
    Pentru stâlpi, ca nivel acoperitor, se poate lua de la proiectare Lv=hetaj.
  • edited June 2018
    Pe ce varianta de mathcad merge fisierul?
  • Nu mai rețin, 14 sau 15.
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.401.1: array (
  0 => '2018-01-19 20:56:19',
)