Calcul secțional stâlp - Calcul Secțional - Structuri din beton armat - Proiectare

Articolul prezintă elemente de calcul secțional pentru stâlpi de beton armat precum și fișiere de calcul pentru realizarea acestuia

Citeste articolul complet pe Encipedia: Calcul secțional stâlp.

Comments

  •   Va multumesc!
  • Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, ce reprezinta Cas si Cat si cum au fost obtinute valorile lor? Va multumesc!

  • Bună ziua,

    Cas și Cat reprezintă vectorul coeficienților polinomului de gradul III ce determină curba de interacțiune N-M (curba de înteracțiune N-M este aproximată printr-un polionom de gradul III). Aceste valori se iau din Xtract (sunt date de programul de calcul secțional), vezi la pasul 8, funcția M(P) (poză stânga jos). (as = încovoiere față de axa slabă; at= încovoiere față de axa tare; axa tare se consideră acea axă față de care se produce momentul capabil mai mare pentru o forță axială dată). S-au trecut în sistem vectorial pentru a facilita calculul în program pentru orice forță axială N (sau P).

    Dacă observați anumite erori de calcul ale fișierelor vă rugăm să le comunicați pentru a îmbunătăți fișierele. Sau dacă aveți anumite sugestii, de asemenea, aceste sunt primite cu plăcere.

    Spor și calitate!

  • Buna ziua. Imi puteti spune unde pot gasi formulele pt. ultima verificare din fisierul mathcad , m-am uitat in P100-1/2013, cap. 10.9.4, am gasit ceva formule pt Frd1 si Frd3, dar sunt diferite de cele din fisier si nu pot sa gasesc formulele de verificare cu Vnod, Vmedia etc. Ms.
  • edited February 2016

    Bună ziua,

    Acele relații (punctual 20) au urmărit prescripțiile din CR6/2006, și P100-1/2006 - cap 8 și 10 (10-componente nestructurale). Sigur sunt și în cele noi, urmăresc principii generale de RM, TE. V nod, Vmed sunt proiecții ale diagonalei comprimate a peretelui de zidărie pe X și pe Y pentru a determina forța tăietoare. Pentru determinarea grosimii diagolalei vezi modelele strut and tie de la betonul simplu se pot accepta și pentru zidărie.

    Dacă aveții sugestii sau alte observații vă rog să le transmiteți, mulțumim mult!

    Spor și calitate!


  • Ms mult pt. raspuns. As fi foarte recunoscator daca imi puteti spune unde gasesc explicate formulele pt. V.cap.st.media si V capst? Adica Vcapst banuiesc ce ar fi.
  • V.cap.st.median capacitatea stâlpului la forță tăietoare la mijlocul acestuia, unde armarea transversală poate fi diferită față de cea din z.p.. Fiind stâlp dreptunghiular, s-a scris pentru amblele direcții, ne fiind prestabilită poziția pereților de zidărie, de aceea s-a ales minimul din cele 2 direcții. Coeficientul 0.5(sau 1/2) înseamnă că diametrul armăturii transversale se păstrează și pasul se dublează față de z.p.

    În relațiile expuse V.cap.st este cel din zona plastică de la bază.

    Dacă faci o verificare la un alt nivel, etaje superioare, se va lua armarea din acele secțiuni. În mod curent aceste verificări sunt staisfăcute dacă se respectă condițiile din P100.

    Spor și calitate!

  • Salut. As mai avea o intrebare privitor la grinzile de echilibrare si anume, unde pot sa gasesc mai multa informatie despre cum se dimensioneaza ele si cum influenteaza dimensiunile fundatiilor. In fisierul din articol se face predimensionarea, dar as vrea sa vad de unde rezulta acele sectiuni si cum fac daca nu vreau sa armez la procent minim.
  • edited February 2016

    Salut,

    O prezentare completă a acestor elemente lipsește din normele și literatura de specialitate (în situația asta cam orice am face e bine J). Ca un aspect personal, acest sistem nu prea îl văd indicat pentru zonele seismice, sau dacă este folosit ar fi indicat să se facă analize dinamice pentru a se vedea influența sistemului de fundare asupra sistemului structural  (aici nu mă refer la căsuțe P sau P+1E, nu că ele nu ar merita). Ceea ce urmează este strict personal, normele nu condiționează într-un mod acest tip de fundare pentru zonele seismice.

    Schema de calcul:

      image

    Rigiditatea grinzilor în calcul : 0.8EI, 0.2EIt. Se pot propune și alte scheme de calcul, funcție de situația avută.

    Se recomandă, dacă se face un singur tip de fundație, să se modeleze și interacțiunea cu terenul pentru a prinde și din efectul de tasare diferențiată.

    Rigiditatea elastică la încovoiere a grinzii să fie, pe cât posibil, similară cu a stâlpului (dimensiune grindă: b+5cm x 1.2h, la limită h, dimensiune stâlp:bxh). Dacă acestea diferă cu mult (au secțiune redusă față de stâlp), grinzile devin supraarmate, scade rigiditatea la încastrare “stâlpul rupe grinda”, cresc tasările diferențiate etc..

    Recomandări constructive pentru situațiile cu ag>0.2g. Armarea transversală pe zona nodului, în stâlp, să fie similară cu cea din zona potențial plastică, de asemenea și în grindă armarea transversală va fi îndesită pe o lungime 1/1.5h față de nod (pas de 10cm, în rest 25/20 cm). Ancorarea cuzinetului în blocul simplu de beton, chiar dacă din calcul acest lucru nu este necesar.

    O parte din condițiile constructive, până de curând le tratam mai superficial, cum ar fi armarea transversală a grinzii în apropierea nodului și ancorarea cuzinetului. Aceste condiții, ce au un consum redus de material și manoperă, pot îmbunătăți mult comportarea ansamblului la acțiuni seismice, pot fi consumatori mari de energie prin deformări plastice.

    Cuzinetul și blocul simplu se dimensionează numai la N și V (personal și la 0.2M). Grinda să reazeme pe cuzinet sau pe blocul simplu de beton, să nu existe comportare de stâlp scurt (spațiu între grindă și cuzinet), se pot face grinzile vutate dacă va fi cazul.



      

  • Ms mult pt. articol si pt timpul acordat. Eu am modelat in Etabs o structura si la baza la stalpi am pus reazem articulat, am lasat libera deplasarea pe Z si i-am atribuit un spring cu rigiditatea corespunzatoare pe Z dupa care am unit stalpii cu grinzi de echilibrare la nivelul bazei. Sper ca am modelat corect :D. Intrebarea mea e urmatoarea: momentul din stalp eu il ignor efectiv, adica practic fundatia mea nu are excentricitate?
    Eu am gasit un articol ieri, cu calcul de fundatie comform Eurocode http://documents.tips/documents/fundatii-izolate-55b089d222a3d.html, insa implica un calul manual pt determinarea reactiunii in reazem, lucru pe care eu as vrea sa-l evit preluand eforturile direct din etabs, dar nu stiu daca sunt bune :D?
  • edited March 2016

    Salut,

    De multe ori nu este necesar să le calculezi la moment dacă ții seama de efectul indirect dat de forțele tăietoare asociate (le poți lua din programul de calcul sau le poți determina asociate mecanismului de palstificare a grinzii, mai rar). La ce trebuie să fii atent e să nu ai desprinderi de pe fundație, asta se poate verifica ușor. Se poate face prin limitarea lui a.

    În varianta  de fundație izolată, "încastrarea" se realizează prin presiunile transmise la teren (momentul este preluat prin presiunile și “întinderile” din teren). În cazul grinzii de echilibrare, momentul din stâlp este preluat de grindă, “transformat” în axiale prin V și transmis la fundție. Se poate accepta o dimensionare doar la N a fundațiilor, unde N= Ns+Nf+Vgrindă. Cazul cu excentricitate se aplică, în mod curent, pentru fundațiile marginale.

    Un exemplu cazul stâlpilor de moment egal, m; unde a nu depășește 1...2 m, (doar dacă ai fundații mai mari de 4m), ceea ce se reduce vizibil momentul de calcul al fundației de margine (proproțional cu l), față de fundația izolată.

    a=b=0.5lc+0.9d

    image





  • Ms mult. Sper ca ajung sa le dimensionez corect :D
  • Buna ziua.
    As scris mai devreme ca rigiditatea grinzilor în calcul : 0.8EI, 0.2EIt.
    0.8EI pentru grinda de echilibrare  la moment si 0.2EIt e pentru torsiune?

  • Da, It reprezintă momentul de inerție la torsiune.
  • Buna ziua, in cazul in care am un cadru de beton cu o deschidere si un nivel, cum pot sa verific eu la rigiditate stalpul ca sa stiu stiu daca sectiune de beton a stalpului e buna? Adica eu pot sa-l fac sa-mi verifice din moment si deplasari, dar cum pot eu sa stiu daca pt. o grinda de 10 m cu sectiunea de 40x95 este suficient un stalp de 60x60 sau de 70x70 sau alta sectiune, in cazul in care imi verifica la efort axial si moment. Pt. ca valoare momentului in grinda difera de rigiditatea stalpului, cu cat ii mai puternic stalpul cu atat ma apropii cu valoarea momentului in grinda de cea de incastrare perfercta si eu vreau sa stiu cat trebuie sa fie stalpul ca sa fie grinda suficient incastrata si nici stalpul sa nu fie exagerat de mare. Ms.
  • Bună ziua,
    Pentru situația descrisă se pot utiliza stâlpi dreptunghiulari (exp: 45x80). În mod curent, pentru construcțiile parter cu deschideri mai mari de 8 m, nu mai este retnabil (economic) să se încastreze grinda. In acest caz (structură parter cu planșeu rigid) verificare de rigidate pentru stâlp este îndeplinită dacă sunt îndeplinite condițiile de drift și stabilitate generală. Dacă grinda se toarnă cu o zonă de stâlp (nodul) se va dispune armătură la partea superioară a grinzii doar pentru fisurare, nu și pentru moment de înacastrare, astfel grinda find considerată simplurezemată, dacă este un cadru cu o deschidere. 
  • In realitate e vorba de o parcare la demisol cu un nivel si cu 6 travei pe Y si 4 pe X prima si ultima travee pe X e de 9.75, link cu un pdf http://docdro.id/Bz5Zsnx.
  • Pentru ce este prezentat discuția ar fi mai amplă. De aceea recomand o consultare cu verificatorul de proiect, sau persoane de specialitate (ingineri) care au o răspundere în cadrul proiectului. De dat cu părerea fără răspundere nu cred că se cuvine, mulțumesc pentru înțelegere.
  • Multumesc mult.
  • Buna
    am descaract fisierul Mathcad dar imi da eroare. Nu gaseste baza de date, cum se repara?
    Multumesc 
  • Bună ziua,
    Posibil să dea unule erori, nu știu de la ce ar putea fi. Comunicați către ptc mathcad să vă poată ajuta.

    Spor și calitate!
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.398.1: array (
  0 => '2015-11-11 13:09:52',
)