Verificare torsiune in primele moduri de vibratie

Buna ziua!

Pt. verificarea conditiei ca torsiunea sa nu apara in primele doua moduri de vibratie, modurile de vibratie vor fi ierarhizate in functie de masa antrenata de fiecare mod in parte sau in functie de perioada asa cum sunt redate de Etabs in tabelul Modal Participating Mass Ratios?
Ca de exemplu:
Mode Perioada UX UY RZ
1 0.99 99.00 0.00 0.00
2 0.68   0.00 0.00 55.00    => Torsiunea apare in modul 2
3 0.38   0.00 69.00 0.00
Sau
Mode Perioada UX UY RZ
1 0.99 99.00 0.00 0.00
2 0.38   0.00 69.00 0.00
3 0.68   0.00 0.00 55.00    => Torsiunea apare in modul 3

Va multumesc!

Comments

  • Accepted Answer
    Buna ziua,

    Modurile proprii de oscilatie ale unei structuri sunt ierarhizate in functie de perioadele proprii de vibratie, astfel primul mod de vibratie (fundamental) este asociat cu cea mai mare perioada proprie de oscilatie, modurile urmatoare de vibratie fiind ierarhizate in ordinea descrescatoare a perioadelor proprii.
  • Buna ziua.

    La un model mi s-a intamplat ca torsiunea sa nu imi dea in primul mod sau in in al doilea,iar intre CR si CM aveam o diferente de 5m pe o directie si 0.5m pe alta.
    Am "echilibrat" structura ca  CR=CM dar am torsiune in primul mod.
    Dumneavoastra dintre cele doua modele ce ati alege ca sa calculati eforturi?  
  • edited September 2016
    Diferența mi se pare consistentă (5m), aceasta apare din poziționarea elementelor structurale. Recomand ca modelele să nu conțină parapet de beton (dacă există, de la balcoane) sau grinzi modelate ca shell, acolo unde grinzile nu lucrează ca grinzi pereți sau grinzi de cuplare (chiar și pentru grinzile de cuplare recomand folosirea de elemete beam, depinde de softul de calcul utilizat). Este cunoscut faptul că forța de inerție se aplică în CM, dar răspunsul de echilibru vine cu o forță în CR, astfel programele au fost gândite ca forța de inerție să fie aplicată în CR cu un moment (excentricitate adițională), dacă diferența este prea mare se va pierde din starea de tensiune/ eforturi (această ajustare s-a făcut pentru a scrie matematic mai ușor echilibru pe structură). Există situații în care CR=CM și se obține torsiune. CM ține seama de modul de dispunerea a masei pe nivel în plan și elevație. CR ține seama de dispunere a elementelor verticale și a grinzilor (acolo unde grinzile și stâlpii formează cadre). Recomandarea este ca pentru sistemele sensibile la torsiune să se folosească calcul spectral, folosid regula de combinare CQC. Atenție la factorii de participare a masei modale, aceștia trebuie să aibe valori reduse în cazul tosiunii (5...max10% din masa modală).
  • Ce e de facut in situatia cand ai CR=CM si in primul mod torsiune cu peste 50% antremarea maselor si in celalalte moduri de translatie cu peste 70%,,chiar daca se verifica conditia din P100 de 1.35(verificarea la torsiune), aplic calcul spectral, dar micsorez si q-ul?.
    Iar la calculul spectral, pe langa conditia ca suma maselor sa fie de 95%, trebuia sa fac combinatiile in forma urmatoarea:Ex+0.3Ey,Ey+0.3Ey?
    Va multumesc.
  • edited September 2016

    Bună ziua,

    Mi se pare corectă întrebarea, P100-1 și alte norme recomandă ce să nu se întâmple, dar în situația în care acest lucru nu poate fi evitat nu mai specifică ce măsuri se iau. Astfel ceea ce voi spune în continuare nu se aplică în mod unitar tuturor construcțiilor, sau sugerez precauție în folosirea acestor informații.

    Se poate păstra un q superior dacă structura își atinge parametrii estimați (verificare prin analiză dinamic neliniară), sau se poate reduce q ca pentru cel al structurilor sensibile la torsiune. Se pot realiza o multitudine de variație de combinări ale încărcărilor în vederea apropierii de situația cea mai defavorabilă care este datorată modului de comportare a sistemului, softurile actuale permit acest lucru. Recomand să se relizeze și cazuri de încărcări pe direcțiile principale ale structurii din modurile superioare (2 și 3), dacă acestea sunt altele de cât  cele generale (pe X și pe Y), pot fi la un unghi diferit față de sistemul general de axe (vezi comentarii P100-1/2013 E4.2 "Structură duală din beton armat neregulată în plan și elevație").

    Modul de detaliere a armăturiilor să respecte prevederile recomandate pentru clasa H din P100-1, cel puțin pentru armăturile transversale. Efortu axial de compresiune normalizat în stâlpi să fie la maxim 0.40 pentru structuri în cadre (și 0.60 structuri duale, predominant pereți), eventual elemente verticale mai robuste. Pot fi și alte măsuri, nu exagerate, care pot înbunătăți modul de comportare a sistemului.

Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.385.1: array (
  0 => '2014-06-04 06:30:39',
)