It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!
Citeste articolul complet pe Encipedia: Calculul la forță tăietoare.
Info | CommentModel->PageWhere() |
Info | CommentModel->CachePageWhere() |
Info |
Comment.Page.30.382.1: array ( 0 => '2014-05-21 19:21:09', ) |
Comments
Personal consider că s-a creat o confuzie. Modelul de calcul (GZ) este stabilit pe elemnt actionat static. Forța tăietoare de calucl deja este stabilită pentru mecanism, ceea ce înseamnă că în armătura întinsă s-a atins limita de curgere. În această situație ar trebuii să mă asigur să am o comportare ductilă. Atunci nu compar cu rezistența de curgere ci cu cea ultimă, dar să tin seama ca cedarea să se producă în zona comprimată de beton (cedare ductilă). Altfel calculul nu s-ar închide (creste M din DM=> creste V din mecanism, creste V=> creste DM...)
La elementele calculate gravitațional este corect să compar cu rezisteța de curgere, pentru că vreau să am o cedare ductilă prin întinderea armăturii longitudinale înaintea atingerii forței tăietoare maxime în secțiunea de calcul.
Salut,
Nu sunt Viorel Popa dar as dori sa spun si eu cateva cuvinte despre topicul asta.
Sa ne imaginam o grinda de cadru parter incarcata cu sarcinile de lunga durata. Pe ea apar in fiecare sectiune niste eforturi sectionale (M si V). Aceste eforturi conduc la niste eforturi unitare in armatura longitudinala si in cea transversala si niste eforturi in biela de beton (asociata mecanismului grinzii cu zabrele). Daca grinda este dimensionata corect aceste eforturi sunt sub cele de curgere iar biela de beton nu este zdrobita. Vine cutremurul. In primul ciclu mai serios de solicitare (in care grinda este aproape de curgere), eforturile unitare din armatura intinsa se apropie de curgere (datorita momentului incovoietor). In acelasi timp, se suprapun niste eforturi suplimentare in armatura longitudinala din cauza mecanismului cu grinda cu zabrele prin care grinda rezista la V. In momentul in care suma acestor doua componente este egala cu rezistenta la curgere a armaturii, V nu mai creste (decat din cauza consolidarii otelului longitudinal) iar valoarea momentului preluat de grinda de asemenea se plafoneaza.
Atata timp cat armatura longitudinala este facuta din otel ductil, bine ancorata in nod si biela de beton comprimat rezista, nu vad nici un motiv de ingrijorare. Dupa curgere (din efectele combinate M + forta suplimentara din mecanism de grinda cu zabrele) grinda preia atat momentul incovoietor cat si forta taietoare limitata de capacitatea de rezistenta la incovoiere.
Nu mi se pare deloc relevanta verificarea efortului unitar total din armatura longitudinala in raport cu rezistenta ultima a otelului.
A se consulta P100-1, cap. 5 punctual 5.4.4.2.2.