It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!
Buna ziua,
Am si eu o nelamurire legata de valoarea rigiditatii ce trebuie folosita in calculul structurilor cu pereti structurali de beton armat.
In CR2-1-1-2013 la capitolul 6.6 sunt date valori conventionale pentru momentele de inertie, ariile de forta taietoare si ariile active ale sectiunii transversale pentru pereti si rigle de cuplare. La ultimul paragraf al capitolului se stipuleaza ca "in calculul deformatiilor se va utiliza o valoare unica a modulului de elasticitate al betonului, Ecd, corespunzator clasei prescrise in proiect." Ecd este valoarea de proiectare a modulului de elasticitate al betonului, Ecd = Ecm/gamma, gamma = 1.20.
Pe de alta parte, in P100-2013 in Anexa E este precizata pentru structuri cu pereti structurali valoarea de 0.5EcIg, Ec - modulul de elasticitate al betonului. Interpretarea mea este ca trebuie folosit modulul de elasticitate Ecm pentru calculul rigiditatii peretelui.
Intrebarea este cum trebuie facut calculul?
Cu Ecd si valorile momentelor de inertie din CR2 sau cu Ecm si valoarea 0.5EcIg pentru rigiditatea la incovoiere a peretelui?
In exemplele ce insotesc codul situatia este urmatoarea:
Ex 4.2 C20/25 si se face calculul cu Ecm= 30GPa (E 4.2.3.1.1. Elementele de rezistenta);
Ex 5.2 C30/37. La calculul capacitatii de deformare se foloseste pentru calculul deplasarii la curgere un E=0.8Ecm (inainte de tabelul E5.2.49).
Ar trebui sa trag concluzia ca in calcule se foloseste doar Ecm ?
Va multumesc!
Info | CommentModel->PageWhere() |
Info | CommentModel->CachePageWhere() |
Info |
Comment.Page.30.372.1: array ( 0 => '2014-05-07 16:32:17', ) |
Comments
Prin aceasta intrebare se atinge o problema mai delicata, o sa spun cum fac eu.
Verificarea deplasarilor (drift) o fac cu 0.5Ecm pentru toate elementele, conform P100-1/2013. Calculul si dimensionarea o fac respectand prevederile constructive minime din P100 si CR2. Calculul se face pe directiile principale ale structurii pe care le determini daca nu ai o structura regulata (eu le determin tot pentru 0.5Ecm, unde este cazul). Dimensionarea o fac pentru solicitari pe directiile principale, iar verificare o fac pentru solicitari compuse (SX+0.3SY+0.3SV).
Pentru calculu de dimensionare vei avea 4 situatii:
seism pe directia principala 1 (X) pozitiv/negativ => rigiditati si zone aferente corespunzatoare
seism pe directia principala 2 (Y) pozitiv/negativ => si zone aferente corespunzatoare.
rigiditati ce tin seama de fortele axiale conform cap.4 CR2
Verificare pe directia principala 1 (X) pozitiv, raman cu aceleasi rigiditati ale peretilor in prima faza si adaug noi combinatii cum ar fi (X±0.3Y), verific daca efortul axial nu-mi scade/mareste cu mult rigidiatea(5%-10%), apoi verific sectiunea intr-un program de calcul sectional pe cele doua directii (trasez curba de capaciatete M22-M33 pentru forta axiala corespunzatoare).
Daca ai rutine facute in diverse programe de calcul numeric lucrurile se simplifica. La structurile cu pereti calculul dureaza mai mult, pentru ca programele nu stiu sa schimbe rigiditatea elementelor conform CR2 si functie de directia de solicitare.
Multumesc pentru raspuns!
Problema mea nu era legata de calculul momentului de inertie echivalent (in functie de efortul axial si eventualele latimi de talpa active) sau de faptul ca evaluarea momentului de inertie ar necesita un numar de iteratii. Problema este legata de valoarea modulului de elasticitate ce ar trebui folosit in calculul eforturilor sectionale si al deplasarilor. Reamintesc ca in CR2, la ultimul paragraf din capitolul 6 se spune ca trebuie lucrat cu Ecd, care este cu 15-20% mai mic decat Ecm. La o examinare mai atenta am observat ca in P100/2013 nu este specificat decat ca Ec este modulul de elasticitate al betonului, fara sa specifice daca este Ecm sau Ecd.
Intre timp am mai studiat si am ajuns la concluzia ca folosirea in calculul deplasarilor/eforturilor in gruparea seismica folosind Ecd nu are nici o justificare.
Probabil autorii CR2 au avut in minte situatia de proiectare (destul de infrecventa cred) cand trebuie efectuat un calcul de ordinul 2 pentru structura cu pereti (si eventual cadre) si incarcari gravitationale in vederea determinarii eforturilor si deplasarilor.
Si eu am folosit valoarea 0.5x(EcmxI) in calculele structurilor cu pereti si probabil, ultimul paragraf din cap.6 din CR2, trebuie ignorat in calculul seismic al structurii.
Inca o data multumesc mult!
In CR2 se spune de faptul ca se ia un modul de elasticiate E=Ecd valabil pentru toate elementele, asa si scrie. In CR 2 nu spune nimic de valuare sau cum se determina Ecd (nu am gasit eu). Ce stiu este ca in SREN 1992-1 Ecm se poate reduce sau creste functie de tipul de agregat folosit (cap 3, punctual 3.1.3), din ce-mi aduc aminte parca mai e scris cate ceva si prin NE012, dar nu sunt sigur, nu mai retin unde am gasit mai multe detalii despre Ecm. In mod curent folosec Ecd=Ecm. (programele folosesc caracteristici de material, de sectiune si cele 2 cobninate de element).
In SREN acest Ecd este de la capitolul 8 (efecte de ordin 2), nu stiu daca Ecd din CR2 este acelasi cu cel din cap.8 din SREN. Nu se spune nimic in CR2, cel putin trebuia sa faca trimitere la SREN. Daca se tin seama de efectele de ordin 2 sau de curgere lenta Ecm ar trebuii redus, devenind Ecd. S-ar putea ca Ecd din CR2 sa corespunda cu cel din SREN de la cap. 8, nu sunt sigur.
Sincer, nu sunt lamurit cu aceste Ecd din CR2, ce stiu, in P85 (vechea norma) se facea referire la Eb carea era acelasi cu cel din STAS 10107 din cap. 2.
Ar fi bune lamuriri din partea contributorilor, contribuiind si avand contact direct cu cei care au realizat aceste norme.