Am rugamintea daca ma puteti lamuri cu privire la cerintele de proiectare care trebuiesc respectate de furnizor in momentul in care mi se intocmeste oferta tehnica pentru un siloz de stocare cereale. Silozul are capacitatea totala de 1000 to, compus din doua celule de 500to fiecare, amplasare in com. Tinosu, jud. PH. Intreb pentru ca am primit oferte tehnice pe diferiti coeficienti de calcul celule (seism, incarcare zapada, vant). Spre exemplu:
- producator francez :zăpadă 75 daN/m² ; vânt 166 km/h . Calculul la seismicitate al
celulelor este conform normelor franceze NF P 22-630, acceleraţie orizontală 6
%g (Ks).
- producator spaniol : Viteza vantului: 150km/h (100 kg/m2)
Incarcare zapada: 200kg/m2
Zona Seísmica: Coeficient considerat 0,28g – UBC (1997) 3
Intrebarea este daca acest tip de constructie intra sub incidenta P100-2013?
Multumesc anticipat!
Comments
Silozul de cereale intra sub incidenta P100-1/2013, acest act normativ avand ca domeniu de aplicabilitate cladirile (prin cladire fiind definita orice constructie supraterana constituita din fundatie, pereti si acoperis, avand ca scop adapostirea oamenilor sau a materialelor). Exista excluderi de la P100-1/2013 pentru structuri cu functii speciale, dar in sensul ca aceste tipuri de structuri, avand particularitati deosebite, au nevoie de reglementari de proiectare specifice. Silozul de cereale nu intra in exigentele acestor excluderi.
Normativul P100-4/2006 nu exista si nici nu este in lucru, propunerea legata de elaborarea acestor tipuri de instructiuni tehnice normative nu a mai fost continuata, momentan.
Chestionarul publicat pe platforma Encipedia are ca obiect un sondaj anonim printre utilizatorii Encipedia pentru colectarea, printre altele, unor date referitoare la practicile curente din proiectare. Chestionarul se adreseaza, in special, inginerilor proiectanti.
Legat de aplicabilitatea normativelor si de ordinul MDRAP mentionat de Dvs., ordinul este in vigoare si nu se "ocoleste" in niciun fel.
Este, intr-adevar, la latitudinea proiectantului a folosi orice material tehnic, verificatorul de proiecte atestat de catre MDRAP, si imputernicit cu competente in acest sens, certifica daca proiectul este corespunzator cu normele in vigoare, prin stampilarea acestuia si intocmirea referatului de verificare cu mentiuni clare in acest sens.
Va multumesc si eu pentru aducerea in discutie a acestor probleme.
Va multumesc!