Buna ziua,Am incercat sa reproduc exemplul E 5.1 cu ajutorul programului Axis 12 si m-am lovit de cateva probleme :
- la punctul E 5.1.4 se specifica ca forta seismica a fost calculata pe baza fortelor seismice statice echivalente iar la punctul E 5.1.5 se mentioneaza ca structura a fost calculata intr-un program de calcul; sa inteleg ca in acel program de calcul fortele seismice au fost introduse manual pe fiecare directie si fiecare etaj ?
- in P 100 valoarea T este 1.11s ; in calculele mele folosind analiza modala a reiesit o valoare T=1.019; diferenta de 10% este fezabila intre cele doua metode?
- in P100 se dau urmatoarele valori pentru deplasari
- conform calculelor mele in axis apar niste diferente majore intre valori de circa 40%; am observat ca in cazul P100 drSLU=4*drSLS ; in cazul meu in axis drSLU=2*drSLS ; de unde apar aceste diferente intre valorile deplasarilor? mentionez ca am realizat analiza modala pe baza reducerii caracteristicilor sectionale respectiv Ii=0.5; am trimis modelul meu celor de la axis care au confirmat ca modelul este realizat corect deci nu este vorba de o gresela de input sau calcul intern al axisului; in tabelul de mai jos sunt prezentate valorile deplasarilor din axis
- asa cum se poate observa din tabel, la unele nivele sensibilitatea seismica depaseste valoarea de 0.10, dar nicaieri in exemplul de calcul nu am vazut sa se mentioneze ca valorile eforturilor sectionale au fost marite conform punct 4.6.2.2 paragraf (2) pentru luarea in calcul a efectelor de ordin doi; ar fi interesant de vazut valorile fortelor taietoare pe fiecare etaj si al sensibilitatilor seismice pentru a putea realiza o comparatie
- din calculele mele pentru grinzi reiese o valorea minima pentru aria de armatura de 642mm2; in cadrul tabelului E 5.1.8 se specifica pentru reazemul A de la ultimul etaj o canitate de armatura de 994mm2 in stanga respectiv 737mm2 in dreapta. ; conform calculelor mele reiese o arie de armatura de 642mm2 in stanga si 670mm2 in dreapta. De altfel de ce pentru un moment de 91kNm avem nevoie de o arie de armatura de 994mm2 iar pentru un moment mai mare, de 110kNm avem nevoie de o arie de armatura mai mica , respectiv 737mm2
- ar fi fost corect ca aceste exemple sa se realizeze in asa fel incat sa fie intelese si reproduse atat de inginerii cu experienta cat si de studentii si inginerii fara experienta; dupa parerea mea sunt destul de ambigue si priveaza cititorul de multe date care ii sunt necesare pentru intelegerea acestora; Ar fi interesant de vazut algortimul de calcul folosit in calculul ariilor de armare ale grinzilor
Va multumesc pentru timpul acordat citirii/solutionarii acestor probeme,
Cu stima,
Vlad
Comments
In modelul prezentat in anexa informativa de la P100-1, s-au considerat nodurile deformabile partial (nodurile nu sunt infinit rigide, dar barele care modeleaza grinzile si stalpii au pe gabaritul nodului rigiditati mai mari decat in rest). Probabil ca nodurile s-au declarat infinit rigide si s-a considerat un rigid zone factor de 0,70. Din cate stiu eu, Axis-ul nu are astfel de optiuni de modelare a nodurilor infinit rigide. Din cauza aceasta, caracteristicile dinamice si valorile deplasarilor pot diferi.