Buna ziua,Am o nelamurire legata de exprimarea din P100 unde se specifica lungimea zonelor critice (clasa H,Asigurarea ductilitatii locale 5.3.4.2.2, pagina 97 din P100/2012):
Stiu ca zonele critice sunt la extremitatiile stalpilor la fiecare nivel (practic partea de jos si partea sus), problema este ca in standard specifica pentru calculul lumgimilor zonelor critice 2 formule diferite :
" - pentru zonele critice ale stalpilor de la baza stalpilor de la fiecare etaj: lcr = max {1.5 *hc; lc/6;600}
- pentru celelalte zone critice: lcr = max {hc; lc/6;600}
"
Intrebarea mea este care sunt celelalte zone critice? Credeam ca ambele zone de langa incastrare (deasupra si sub nod, practic zona critica de sus si cea de jos a fiecarui stalp) se incadreaza la prima exprimare unde lcr = max {1.5 *hc; lc/6;600} . Corect e ca la fiecare stalp intre nivele partea de jos sa fie incadrata la prima (cu 1.5*hc ) si zona critica de sus (sub nodul de la urmatorul nivel) sa fie cu formula 2 lcr = max {hc; lc/6;600} ?
Va multumesc anticipat!
Comments
Teoria e simpla, practica ne omoara!
5.7.3 (1) În zonele critice unde se așteaptă deformații plastice semnificative, conform
configurației mecanismului de plastificare, nu sunt admise înnădiri prin suprapunere.
În restul zonelor critice înnădirea prin suprapunere se recomandă să fie evitată.
Paragraful citat anterior este diferit. Discutati pe varianta publicata in Monitorul Oficial?
Alta problema, daca tot suntem aici..... factorii de reducere a fortelor seismice de cod, q, tin cumva cont ca elementele armate cu BST au o ductilitate sectionala mai mica decat cele armate cu otel cu limite de curgere mai mici? Nu de alta, dar o sa ajungem la BST700 si o sa crape betonul inainte sa intre in curgere armatura.... scapam si de q atunci, ca nu mai avem ce sa plastificam...
Eu nu am vazut pe nici unde discutat acest aspect.. dar eu nu prea mai sunt la zi cu ultimele descoperiri.