verificare grosime pahar prefabricat cu pereti netezi

Salut tuturor.
 In noul normativ de fundatii (inca nevalabil) apare o verificare a grosimii paharului cu biela comprimata. Pe scurt nu imi este clara formula prin care se determina latimea bielei.
bw=(lbh - Hp/6 +c)sin(delta)*(lbv-bp/6 + c)cos(delta) 
Personal aceasta formula mi se pare eronata. In primul rand returneaza rezultate in mp si in al doilea rand latimea bielei da prea mare. Un mic ajutor cu clarificarea acestei formule m-ar ajuta enorm. Pt ca vreau sa ignor limitarea din normativul de fundatii in vigoare (acolo imi dau rezultate de ordinul metrilor ca se grosime a paharului).
Merci

Comments

• e grea intrebarea sau nu mai e nimeni pe aici?
  • edited August 2013
    Buna ziua,

Intr-adevar formula pare inconsistenta atat ca unitati de masura cat si cantitativ.
    Fiind vorba de o lucrare in ancheta publica, inca nefinalizata, vom semnala si noi aceasta problema forurilor compentente pentru remediere.
  • Mersi pentru răspuns. Aveți vreo sugestie??? Unde aș putea găsi un calcul de pahar similar dar care sa fie corect?? Încerc să evit dimensionarea grosimii paharului conform NP-112 în vigoare. Acolo limitarea mi se pare PREA drastică și având în vedere faptul că supra-verificarea îmi cere determinarea/justificarea grosimii paharului eu trebuie sa scot de undeva un calcul elocvent. 
    Cu stimă,
    Ing. Călin Ionescu
  • edited August 2013
    Buna ziua,

Intr-adevar, dimensionarea grosimii paharului conform normativului in vigoare duce cateodata la rezultate incompatibile cu practica curenta.
    Din pacate, relatia de calcul nu poate fi ignorata, facand parte dintr-un material cu caracter normativ, obligatoriu.
    O alternativa ar fi modificarea parametrilor componenti ai relatiei, unde este posibil(inaltime pahar, capacitate stalp etc), relatia neconducand intotdeauna la valori iesite din scara.
    Deasemenea, o alta varianta este realizarea unui calcul de ordin superior, cu element finit, din care sa rezulte exact starea de eforturi in peretii paharului. Un astfel de calcul, realizat corect, poate fi propus de catre proiectant si acceptat/asumat de catre verificatorul de proiecte.
  • In urma sesizării, în redactarea finală a normativului NP 112, prezentă pe site-ul MDRAP, a fost corectată relația de calcul a lățimii bielei comprimate.
    Mulțumim cu această ocazie pentru semnalarea problemei!
  • si care e formula corecta?
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.328.1: array (
  0 => '2013-08-08 00:43:58',
)