Analiza Pushover - Etabs - Utilizarea programelor de calcul - Educational

Calculul static neliniar (pushover) reprezintă metoda de analiză neliniară cea mai răspândită şi uşor de aplicat în condiţiile actuale ale dezvoltării programelor de calcul. Articolul prezintă succint ordinea operațiilor necesare rulării unei analize pushover în ETABS, precum și interpretarea rezultatelor obținute.

Citeste articolul complet pe Encipedia: Analiza Pushover.

Comments

  • Excelent articol. Multumim.
  • Buna ziua,

    Din cate am inteles cu Analiza Pushover se poate verifica si factorul de comportare q.

    As dori sa intreb daca se poate considera ca alfa ultim forta de 16647 kN, iar ca alfa unu (aparitia primei articulatii plastice) forta de 14232 kN? (fortele sunt luate din tabelul - pushover curve din articol).

     

  • Buna ziua,

    Metoda de analiza static neliniara (pushover) reprezinta o alternativa de proiectare la calculul static liniar echivalent care foloseste factorul de comportare q.
    Legat de valorile din tabelul "Pushover curve" - se poate considera alfa u asociat valorii de 16647 kN, iar pentru valoarea asociata alfa 1 ar trebui considerata forta laterala care produce aparitia primelor articulatii plastice, in cazul de fata pentru valoarea de 9755 kN apar primele 4 articulatii (observabile in tabel in intervalul B-IO). Pasul de 14232 kN are asociata o stare de plastificare prea avansata - 157 articulatii in intervalul B-IO si 90 articulatii in intervalul IO-LS)
  • Multumesc frumos pentru raspuns!
  • Dl. Pavel,
    Am incercat si eu modelarea in ETABS a structurii de mai sus, dar la curba push-over valoarea maxima pe ordonata este 10x103, respectiv pe abscisa este 400x103, in timp ce la dvstra valorile sunt
    20x103 pe ordonata si 500x103 pe abscisa. De asemenea valoarea max. a cursorului afiseaza  3.413E-01, 9032.26, in timp ce in ex. dvstra val. afisata sunt 5.014E-02, 15531.14. Nu am gasit optiunea File/Display Tables, iar articulatiile plastice din cadrul ax 1 la baza stalpilor la mine au culoarea corespunzatoare lui B in pasul 11, de abia in pasul 28 capata culoarea corespunzatoare lui IO.
    Ma puteti ajuta cu o lamurire?
    Va multumesc in avans.
    P. Dragomirescu   
  • Buna ziua,

    Va sugerez sa trimiteti modelul Dvs. (fisierele .edb si .$et) la adresa [email protected] si il voi analiza. Altminteri este dificil de identificat motivul pentru care ati obtinut aceste diferente.
    Optiunea File/Display Tables este accesibila din interiorul celei de Display/Show Static Pushover Curve (singura optiune de submeniu din fereastra de Show Static Pushover Curve).

  • Buna ziua domnul profesor,


    As dori sa stiu prin ce modalitate, se poate verifica in urma analizei push-over, daca factorul de comportare "q" ales initial in cadrul modelarii, este corect fata de cel dat de comportarea structurii in urma analizei? Din cate am inteles ar exista niste exemple in P100-3!?
  • Buna ziua,

    Va referiti probabil la anexa G (informativa) a P100-3 ?

    http://www.mdrap.ro/userfiles/consultari_publice/24_04_13/act_28.pdf

    Analiza pushover pune la dispozitie raportul real de suprarezistenta al structurii (  α u / α 1) .
    Deasemenea pe baza estimarii cerintei de deplasare a structurii ( conform anexei D din P100-2013) si raportarea ei la deplasarea corespunzatoarea initierii curgerii se poate calcula un factor real q0.
    Factorul de comportare q, rezultat din analiza pushover, rezulta prin multiplicarea celor doua marimi de mai sus. (  q= α u / α 1 * qo )

  • Buna ziua. 
    D-voasta ati calculat rezistanta medie a armatruii astfel: 1.35*fyd. De ce nu ati inmultit fyd cu 1.15 (coeficent partial armatura)?
    Modulul de elasticitate al armaturii l-ati luat 200 GPa sau 210 GPa? (SR EN 1992-1-1 propune valoarea 200 GPa).
    Otelurile romanesti, PC 52, OB 37, PC 60, au modulul de elasticitate 210 GPa, dar la cele europene (BST) se ia cel din cod?
  • edited May 2018
    Buna seara,
    Exemplul este formulat pe baza cadrului legislativ din 2013, documentele de referinta de la acel moment fiind seria de standarde STAS, rezistentele medii fiind calculate conform acestor prevederi.
    Exemplul are un caracter orientativ, de indrumare catre formularea unei analize "pushover", lasand la latitudinea utilizatorului adaptarea la alte norme tehnice,  precum si orice schimbare de forma,pe baza  fondului definit in exemplu.                                  
  • Buna ziua,

    As avea si eu o intrebare in legatura cu modul de definire a peretilor in vederea efectuarii unei analize de tip pushover.
  • Bună ziua,
    Care ar fi întrebarea (mai specific)?
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.289.1: array (
  0 => '2013-04-23 16:56:53',
)