Sensibilitatea seismica

Buna ziua,
In primul rand felicitari pentru acest site minunat. 
In al doilea rand as dori sa aduc in discutie verificarea sensibilitatii seismice si implicatiile ei in calcule. Folosesc curent Axis vm11 care realizeaza acest calcul automat. Am luat parte la multe discutii intre colegi care spuneau ca aceasta verificare este nesimnificativa, lucru ce mi se pare gresit. Se poate sa explicati pe intelesul tuturor ce inseamna "un calcul de ordin 2 consecvent" asa cum se specifica in P100/06 la pct. 4.6.2.2. (4). In P100 se face referire la analiza PUSH OVER si TIME HISTORY. In literatura de specialitate de la noi nu am gasit materiale care sa descrie pe larg aceste analize cu modele succinte. Poate ne puteti ajuta si in aceasta problema.

Cu stima,
Ing. Grigoras Vlad

Comments

  • edited March 2013
    În noua editie a codului se explica suplimentar procedura de calcul recomandata:

    (4)               Dacă 0,2 < teta < 0,3, determinarea valorilor eforturilor secţionale se face pe baza unui calcul structural cu considerarea echilibrului pe poziţia deformată a structurii (printr-un calcul neliniar, conform 4.5.3.5, care să țină cont și de efectele ordinul 2)

    Este vorba deci de un calcul neliniar (static sau dinamic) in care se tine seama de neliniaritatile de material dar si de neliniaritatile geometrice. Programele de clacul structural cu caracter comercial pot face de regula calcul static neliniar care sa tina seama de efectele de ordin 2.

    Pentru calcul dinamic neliniar care sa tina seama de efectele de ordin 2 trebuie utilizate programe specializate, procedura neputand fi aplicata in practica de proiectare curenta decat pentru contructii speciale.

    Pentru calcul static neliniar trebuie urmate prevederile Anexei D.

  • edited March 2013
    In plus, fata de cele discutate mai sus, as atrage atentia asupra diferentei dintre neliniaritatile geometrice si cele de material.
    Efectele de ordinul 2, formulate la punctul 4.6.2.2  (4), au ca baza neliniaritatile geometrice ale structurii, in esenta faptul ca de la o anumita flexibilitate laterala (sensibilitate) deformatiile devin destul de mari pentru a putea fi ignorate (starea de echilibru se calculeaza pe pozitia deformata si nu nedeformata a structurii - nu se mai respecta ipoteza micilor deformatii). In aceste situatii se efectueaza un calcul neliniar, care tine cont de neliniaritatea  geometrica a elementelor structurii.
    Analizele de tip static neliniar (Pushover) sau dinamic neliniar au la baza neliniaritatile fizice sau de material ale elementelor structurale, adica modificarea  proprietatilor de material odata cu modificarea incarcarii  ( nu se mai respecta legea lui Hooke). Un exemplu semnificativ de neliniaritate fizica este formarea unei articulatii plastice intr-un element de beton armat.
    Exista programe de calcul specializat care efectueaza calcule static neliniare sau dinamic neliniare (operand cu nelinaritati de material) si care pot tine sau nu seama de neliniaritatile geometrice. Deasemenea, exista programe de calcul care tin cont de neliniaritatile geometrice fara a efectua calcule de tip Pushover sau dinamic neliniar.
    Calculul considerand efectele de ordinul 2 are un caracter principial de dimensionare, in timp ce analizele pushover sau dinamic neliniar au un caracter principial de verificare.
    In cele din urma, multumim pentru sugestia de a include pe site continut referitor la  analize neliniare ale structurilor. Vom incerca, cat de curand, sa publicam astfel de articole.

     
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.282.1: array (
  0 => '2013-03-25 10:22:21',
)