Q7 - Grinzi de beton armat - Grinzi - Quiz... - Educational

În care dintre cele patru figuri este reprezentată mai fidel starea de fisurare a unei grinzi simplu rezemate, încărcată cu patru forțe concentrate aplicate la partea de jos?

Citeste articolul complet pe Encipedia: Q7 - Grinzi de beton armat.

Comments

  • Salutare!
    Am văzut multe întrebări foarte interesante din practica curentă, nu numai teoretice, dar foarte puține răspunsuri.
    Fiind prima mea postare pe acest forum, aș vrea să vă feliciti pentru ceea ce faceți.
    Cu riscul de a greșii, sau nu, am să răspund la întrebarea pusă. Aștepând completarea și corecturiile de rigoare.
    În primul rând ar trebuii să se specifice dacă forțele sunt egale sau nu, valoarea lor influențănd diagrama de moment și orientarea vârfului fisurii.
    Să admitem că ar fi egale, atuci diagrama de moment va avea o formă trapezoidală și cea de forță tăietoare dreptungiulară cu 'salturi' în dreptul forțelor.
    Ca mod ce cedare 'corect' ar fi varianta "a".

    Prin intermediul etrierilor încărcarea este suspendată și atunci modelul de calcul va fi ca pentru o grindă clasică încărcată la partea superioră.
    Așa cum am spus referitor distribuția de M și V, ceea ce determina și modul de fisurare a elementului, prin fatul că fisura va avea origininea în zona întinsă și direcția către zona de solicitare maximă,iar vârful va fi în zona comprimată.
    Momentul fiind consta pe zona mediană fisurile vor fi verticale pe acea zonă. De aceea ar rămâne numai varianta "a".

  • Ca în majoritatea problemelor inginerești, și în această situație nu există un răspuns ferm și fără echivoc. De aceea justificarea și discuțiile pe marginea răspunsului sunt importante.

    Este evident că varianta d) este nepotrivită. În varianta b) se prezintă fisuri înclinate în zona centrală, acolo unde forța tăietoare este nulă, ceea ce o face puțin probabilă.

    Variantele a și c sunt posibile amândouă, în funcție de valorile forțelor aplicate și de modalitatea de armare transversală a grinzii. Varianta c corespunde mobilizării unor deformații mai mari în etrierii de suspendare care permite angrenarea unui număr mai mare de etrieri pentru suspendarea încărcării. În această situație se poate manifesta fisurarea înclinată cauzată de încărcarea aplicată la partea de jos. Dacă etrierii mobilizați au rezistență suficientă pentru a transfera forțele la partea de sus varianta c este posibilă.


Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.278.1: array (
  0 => '2013-03-25 00:01:22',
)