Stimate doamne/ Stimati domni,
Mi-am pus problema eficientizarii calculului coeficientului de armare omega. "Proiectarea structurilor de beton dupa SR EN 1992-1", Kiss-Onet propune (pag. 64, fig. 3.9) o serie de diagrame de interactiune pentru diferite valori ale fortelor axiale reduse. Aceste diagrame nu sunt, defapt, decat niste sectiuni pentru valori ale lui (niu) printr-o suprafata (sau chiar corp solid) definita de o functie cu 3 variabile w(n,my,mz). Avand in vedere ca metoda grafica e relativ imprecisa si greoaie, nu cunoasteti o expresie analitica care sa determine coeficientul mecanic de armare? Alternativ, v-as ruga sa-mi recomandati o bibliografie care sa-mi lamureasca problema.
Va multumesc anticipat!
Comments
Diagramele de interactiune sunt construite pe baza rezolvarii multiple a ecuatiilor de echilbru static propunand diverse valori succesive pentru nivelul de incarcare axiala si armare. Fiind un sistem de ecuatii nedeterminat (numarul de necunoscute fiind mai mare decat cel de ecuatii de echilbru) sistemul nu are un set de solutii unic, deci nu se pot determina in mod direct(analitic) solutiile lui.
In mod ajutator, alternativ la folosirea diagramelor, se pot folosi programe de calcul sectional (Xtract, Response 2000, SAP/Etabs si multe altele) care pentru o armare propusa construiesc curbele/suprafetele de interactiune precum si ofera momentele capabile necesare. Pentru un set mai mare de date se pot prelucra rezultatele oferite de aceste programe cu ajutorul celor de calcul tabelar (Excel, etc).
Mai multe date privind calculul sectional (dupa STAS 10107-0-90) puteti gasi si in "Agent R., Dumitrescu D., Postelnicu T., Îndrumător pentru calculul și alcătuirea elementelor structurale de beton armat, Editura Tehnică,1991"
Toate cele bune,
Mihai Pavel