It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!
Citeste articolul complet pe Encipedia: Capitolul 5: Prevederi specifice construcțiilor de beton.
Info | CommentModel->PageWhere() |
Info | CommentModel->CachePageWhere() |
Info |
Comment.Page.30.190.1: array ( 0 => '2016-08-23 10:01:35', ) |
Comments
Recent am constatat ca o formula din P100-1 privind calculul ariei armaturii vertical s-a strecurat o greseala preluata consecvent din EC8-1/2004 in tot ce s-a scris pana acum la verificarea nodurilor de cadru.
In calculul ariei armaturii verticale trebuie inversat raportul inaltimilor hjw / hjc cu hjc / hjw Formula corecta este:
Asv,i > 2/3 * Ash * hjw / hjc daca armaturile sunt din acelasi otel, in caz contrar
Asv,i > 2/3 * Ash * hjw / hjc* fyhd / fyvd
In atasament se afla justicarea formulei mele.
ATASAMENT
Coeficientul 2/3 are justificarea :
- Stalpul este comprimat sub incarcarile de exploatare si se estimeaza ca tensiunea de compresiune in armaturile intermediare verticale Asv,i este -0.5*fyvd Pentru a se ajunge la curgere prin intindere din actiunea seismica trebuie dezvoltata o tensiune care sa anuleze compresiunea la care se adauga rezistenta la curgere din intindere prin incovoierea stalpului. Deci --(0.5)*fyvd+fyvd = 1,5 *fyvd=Introdus la numitor rezulta 1/1.5=2/3 . Minunat, este explicatia care sta la baza acestui coeficient si se gaseste in literatura de specialitate.Cladirile din beton armat avand o perioada fundamentala de oscilatie mai mare decat perioada de colt asociata amplasamentului Bucuresti, alcatuite conform prevederilor normative in vigoare sunt de obicei situate in afara sferei didactice curente, avand un regim de inaltime relativ mare, si impunand particularitati de calcul specifice.
Codul P100-1/2013 normeaza spectre de proiectare de pana la 4 sec, precum si contine prevederile specifice proiectarii constructiilor cu perioade apropiate sau superioare perioadei de colt, Tc.