Capitolul 5: Prevederi specifice construcțiilor de beton - Cod de proiectare seismică - P100-1/2013 - Coduri de proiectare - Proiectare

Acest capitol se referă la proiectarea în zone seismice a clădirilor şi a altor construcţii cu structuri similare acestora, cu structura din beton armat, numite în continuare construcţii de beton.

Citeste articolul complet pe Encipedia: Capitolul 5: Prevederi specifice construcțiilor de beton.

Comments

  • edited August 2016
    Encipedia a primit o opinie al D-lui Prof. Dan Cretu, redata in cele ce urmeaza:

    Recent am constatat ca o formula din P100-1 privind calculul ariei armaturii vertical s-a strecurat o greseala preluata consecvent din EC8-1/2004 in tot ce s-a scris pana acum la verificarea nodurilor de cadru.

    In calculul ariei armaturii verticale trebuie inversat raportul inaltimilor  hjw / hjc    cu hjc / hjw Formula corecta este:

     Asv,i  > 2/3 * Ash * hjw / hjc daca armaturile sunt din acelasi otel, in caz contrar

     Asv,i  > 2/3 * Ash * hjw / hjcfyhd / fyvd

    In atasament se afla justicarea formulei mele.

    ATASAMENT

     Coeficientul 2/3 are justificarea :

    -        Stalpul este comprimat sub incarcarile de exploatare si se estimeaza ca tensiunea de compresiune in armaturile intermediare verticale Asv,i  este -0.5*fyvd Pentru a se ajunge la curgere prin intindere din actiunea seismica trebuie dezvoltata o tensiune care sa anuleze compresiunea la care se adauga rezistenta la curgere din intindere prin incovoierea stalpului. Deci --(0.5)*fyvd+fyvd = 1,5 *fyvd=Introdus la numitor rezulta 1/1.5=2/3 . Minunat, este explicatia care sta la baza acestui coeficient si se gaseste in literatura de specialitate.
  • Buna ziua! 
    Am o mica curiozitate. Cand eram eu in facultate se dadeau exemple de cladiri cu perioada proprie de vibrare mai mica decat perioada de colt. Din ce vad este un tabu chestia asta.

    Ce se intampla daca de exemplu cladirea proiectata are perioada proprie de vibrare mai mare decat perioada de colt ? 
    Se foloseste cazul in care Beta(T)=beta0xTc/T ? 
    Se prevad restrictii suplimentare ?
  • Buna ziua,
    Cladirile din beton armat avand o perioada fundamentala de oscilatie  mai mare decat perioada de colt asociata amplasamentului Bucuresti, alcatuite conform prevederilor normative in vigoare sunt de obicei situate in afara sferei didactice curente, avand un regim de inaltime relativ mare, si impunand particularitati de calcul specifice.
    Codul  P100-1/2013 normeaza spectre de proiectare de pana la 4 sec, precum si contine prevederile specifice proiectarii constructiilor cu perioade apropiate sau superioare perioadei de colt, Tc. 
  • Va multumesc pentru raspuns, totusi in Codul P100-1/2013, VOLUMUL III EXEMPLE DE CALCUL ŞI PROIECTARE, incepand cu pagina E5-1 este prezentata o structure in cadre la care perioada proprie de vibrare este mai mare decat perioada de colt si din cate vad eu nu se iau masuri suplimentare.
    In afara catorva erori (incarcarea utila la GS are coeficient 0,3 in loc de 0,4), si de modalitatea de calcul a fortei seismice (reducerea coeficientului Beta, etc.) nu vad alte masuri speciale/particularitati de calcul diferite.


  • Bună ziua,
    Nu am înțeles de ce ați încadrat aceste "măsuri" la erori? A se consulta CR0 și cap 3 din P100. Acea exemplificare fiind corectă ca abordare.
    Pentru construcții la care T>TC, se impune analiză dinamică (observarea modurilor fundamentale, distribuția forței seismice în funcție de acestea, echilibrarea modurilor, modificări structurale - poziții ale elementelor cu rigiditate și ductilitate mare etc.), calcul spectral (utilizând spectre de proiectare sau sintetice compatibile cu cel normat) și/ sau time history (utilizând accelerograme înregistrate ajustate conform datelor din amplasament sau sintetice) . De asemenea, dacă situația o impune, analize neliniare.
    Cazul exemplificat din P100 fiind unul destul de stabil și care din punct de vedere numeric se poate controla și cu metoda forțelor, nefiind necesare "măsuri speciale".
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.190.1: array (
  0 => '2016-08-23 10:01:35',
)