It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!
Citeste articolul complet pe Encipedia: Locuinta unifamiliala P+1E+M.
Info | CommentModel->PageWhere() |
Info | CommentModel->CachePageWhere() |
Info |
Comment.Page.30.182.1: array ( 0 => '2013-01-19 13:53:19', ) |
Comments
In proiect se precizeaza "se va folosit otel PC52 pentru armaturile de rezistenta". Anexa C (caracter normativ) din EC2 prevede proprietatile armaturilor compatibile cu utilizarea acestui eurocod, prima conditie care trebuie indeplinita este ca limita de curgere sa fie situata in intervalul 400..600 MPa. P100 face mereu trimiteri la EC2. Limita de curgere pentru PC52 nu se situeaza in acest interval, fiind ~355MPa.
Ce se intampla daca se folosesc armaturi care nu sunt compatibile cu EC2? :) In practica se intalneste curent aceasta situatie...
Se poate atasa pe site si un exemplu pentru intocmirea unui breviar de calcul?
PC52 nu corespunde cerintelor pentru otelurile de clasa C (oteluri ductile) din cauza raportului mare dintre rezistenta la rupere si rezistenta la curgere. Capacitatea de deformare plastica este insa suficienta. Pentru a tine seama de utilizarea larga in Romania a acestui tip de otel, inca din editia din 2006 a codului P100 se precizeaza numai "În zonele critice ale elementelor principale se vor utiliza oţeluri cu alungiri specifice corespunzătoare efortului maxim de cel puţin 7,5%." fara sa se mai introduca si conditia referitoare la raportul rezistentelor.
Va multumim pentru interesul acordat.
In articol se precizeaza ca structura s-a modelat in Etabs.
Soft-ul poate dimensiona automat armaturile conform EC8 sau P100?
Ce alte programe pot calcula armaturile tinand cont de prevederile specifice actiunii seismice?
Codul P100 impune un set de conditii cu caracter minimal, proiectarea putandu-se face si la niveluri de siguranta sporite celui minimal normat. In consecinta, in capitolele 5-9 din P100 sunt prezentate valorile limita maxime ale factorului de comportare q.
Alegerea unui factor de comportare mai redus ramane optiunea proiectantului, cu conditia respectarii celorlalte conditii minimale impuse.
Legat de cazul particular al locuintelor unifamiliale P+1, cu structura din cadre de beton armat, in principiu masa acestora (si deci si incarcarea seismica) este relativ mica, dimensionarea acestor structuri facandu-se deseori pe criterii constructive, chiar si pentru factori de comportare redusi semnificativ fata de cei limita din P100.