Reprezentarea acțiunii seismice pentru proiectare - Aspecte de bază ale proiectării seismice - Educa

Metodele de calcul structural seismic se clasifică în principal în funcție de modul de aplicare a încărcării seismice și în funcție de natura comportării structurale considerată în calcul.

Citeste articolul complet pe Encipedia: Reprezentarea acțiunii seismice pentru proiectare.

Comments

• edited February 2016
    Bună ziua,
    Vreau doar să verific dacă am înțeles bine ce ați scris în ultima parte al articolului : "Aplicare metodei de calcul modal cu spectre de răspuns necesită o judecată inginerească avansată în interpretarea rezultatelor întrucât prin compunerea răspunsurilor modale se pierd semnele eforturilor si deformațiilor. Pentru aplicarea corectă a metodei de proiectare a capacității de rezistență semnele eforturilor trebuie interpretate în acord cu deformata globală a structurii ținând seama și de efectele acțiunii gravitaționale". 
    Am făcut un model de calcul (doar în scopul acestei comparații) cu o structură simplă în care am evaluat forța seismică atât cu spectre de răspuns cât si prin metoda forțelor statice echivalente - cu coeficient seismic. De asemnea pentru a verifica diferența dintre cele două metode am "calibrat" coeficientul seimic astfel încat eforurile sa fie aproximativ egale în ambele cazuri (repet doar în scop de studiu am făcut acest lucru). 
    Astfel am ales o grindă oarecare cu aceste eforuri sectionale:

image

Din ce am presupun eu și din ce am confruntat cu rezultatele de mai sus au reieșit următoarele moduri de combinare a eforturilor :

image

În acel articol ați scris că rezultatele necesită interpretare și judecată inginerească, adică pentru cazul de mai sus ca să rezulte o diagramă "reală" trebuie să aleg forma (valorile) ce se potrivește cu cea din realitate, adică de exemplu:

image

Și astfel pentru proiectarea la capacitate, de exemplu când verific suma grinzi-stâlpi in noduri, trebuie să-mi aleg momentele, după modelul real, din rezultatele analizei cu spectre de răspuns.
    Presupun că la acest lucru v-ati referit cand ați scris in acel articol că folosirea spectrelor necesită interpretarea rezultatelor. Și de asemenea cred că si pentru interpretarea rezultatelor la stâlpi / pereți există particularități.
    Vă mulțumesc atât pentru scrierea acelui articol cât si pentru timpul acordat citirii/răspunderii la acest comentariu. 
  • Verificarea conditiei 5.4 din P100-1/2013 se face utilizand momentele capabile ale stalpilor si grinzilor corespunzatoare sensului de rotire a nodului in acord cu sensul actiunii seismice in directia cadrului. 

Comentariu dvs. este binevenit si lamureste si pentru alti utilizatorii sensul precizarii din articol. In unele situatii de proiectare este foarte dificil de interpretat semnul momentelor prin rationamente simple ingineresti. In acele situatii, utilizarea calcului modal cu spectre de raspuns fara o judecata atenta poate conduce la erori.
Sign In or Register to comment.

Debug Trace

Info CommentModel->PageWhere()
Info CommentModel->CachePageWhere()
Info
Comment.Page.30.144.1: array (
  0 => '2016-02-17 09:53:14',
)