It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!
Citeste articolul complet pe Encipedia: Analiza modală cu spectre de răspuns conform P100-1/2012.
Info | CommentModel->PageWhere() |
Info | CommentModel->CachePageWhere() |
Info |
Comment.Page.30.141.1: array ( 0 => '2014-08-18 22:36:04', ) |
Comments
In articol, la punctul 2, este inclus un fisier text pentru Tc=1,6 secunde, care se poate importa in Excel.
Deasemenea, intr-un alt articol, este atasat un fisier Excel mai complex care permite generarea spectrelor pentru toti parametrii de intrare.
Link-ul catre articol este :
http://www.encipedia.org/articole/proiectare/structuri-din-beton-armat/aplicarea-codurilor-de-proiectare/determinarea-parametrilor-actiunii-seismice.html
Daca se modeleaza infrastructura impreuna cu suprastructura in acelasi proiect pentru analiza modala se iau masele doar de la suprastructura? E de ajuns incastrarea stalpilor la cota 0.00 (pe directiile x si y) sau trebuie incastrat tot subsolul (cutie considerata rigida) pe directiile x si y?
Va multumesc anticipat!
In principiu, modelarea suprastructurii impreuna cu infrastructura, cu rezemarea corecta, utilizand metoda spectrelor de raspuns, duce la o distributie corespunzatoare a maselor si fortelor seismice ( conform ordonatelor modale), spre deosebire de metoda simplficata a fortelor static echivalente.
Pe de alta parte, nu este recomandabila considerarea "incastrarilor" nici la cota 0,00 nici la nivelul terenului, pentru o modelare cu un grad inalt de fidelitate. Este recomandata modelarea considerand interactiunea sol-structura, cu reazemele elastice definite de coeficientii de pat corespunzatori ai terenului de fundare.
Metodele de calcul liniar ( fie bazate pe forte statice echivalente sau analiza modala cu spectre de raspuns) au un caracter conventional, conform caruia structura are un raspuns elastic pentru actiunea seismica redusa cu factorul de comportare q. De asemenea, conventional si simplficator se indica in codurile de proiectare o valoare globala redusa a rigiditatii de 50% din valoarea intreaga pentru calculul deplasarilor. Conventional si simplificator, se considera si o schema de rigiditati diferentiata pe tipuri de elemente, pentru calculul eforturilor.
Aceste conventii, stabilite pe baze analitice si practice au rolul de a ghida inginerul proiectant in cazuri curente in a calcula simplificat, tot conventional, o stare de eforturi si deformatii corespunzatoare cu obiectivele de performanta ale codurilor seismice.
Comportarea reala a structurii, avand in vedere incursiunile in domeniul postelastic, anticipate in proiectare prin considerea unui factor de comportare q supraunitar, nu presupun o perioada de oscilatie unica, precum si nicio rigiditate globala de 50% din cea intreaga, sau diferentiata consecvent pe tipuri de elemente.
Iar in cazul semnalat de Dvs., a unei structuri deosebite, cvasi-unicat, recomandabile sunt o verificare prin metode neliniare a ipotezelor considerate prin calculul conventional elastic, precum si analize mai complexe ale hazardului seismic in amplasament.
Consider că întrebarea are un caracter mult prea general, un răspuns ar fi să parcurgeți următoarele cărți:
- Dinamics of structures
- analiză dinamica curs, Aurel Stratan
- analiză dinamică, Mihail Ifrim
Mai sunt și alte cărți pe această temă, v-am transmis ce se poate găsi la o căutare pe google.
Spor și calitate!
Am gasit excelul de pe site cu Spectru de proiectare si am vrut sa-l folosec dar nu inteleg cateva lucruri. Eu am un excel pt generat spectru, gandit de mine dar asta pare mai bine facut.
Am facut o verificare si am vazut ca spectrul de proiectare este ok, dar dupa ce am introdus in Etabs spectru si am comparat cu metoda fortelor static echivalente imi da o diferenta mult prea mare.
La scale factor am introdus coeficientul seismic cu valoarea 18.48 asa cum mi-a generat direct excelul si asa a fost gandit.
Luand combinatiile pe X in MFSE imi da 9141kN pe VX iar in cea cu spectru 198kN. Componenta VY vad ca sunt apropiate ca valori. Ceea ce nu mi se pare in ordine pe directia de actionare a seismului.
Facand o regula de 3 simple factorul Cs ar tb sa il pun 1000 ca sa imi dea valori asemanatoare.
Cred ca gresec undeva....
https://img.plici.ro/images/2018/05/02/discutie0e319.jpg
c% reprezintă coeficent seismic pentru calculul cu forțe (nu este "scale factor"). Pentru scale factor a se vedea seeht spectrul_de_proiectare, ce e cu verde se salvează ca fișier text și se importă în etabs. Scale factor se găsește tot în acea foie (dreapta sus).