Siguranța seismică a școlilor
Cutremurele care au lovit zone dens populate în ultimii ani au arătat că, din nefericire, siguranța seismică a clădirilor aparținând infrastructurii școlare este în multe situații precară. De exemplu, la cutremurele din Kobe (Japonia, 1995), Van (Turcia, 2011), San Giuliano di Puglia (Italia, 2002), Sichuan (China 2008) multe școli au fost puternic avariate și unele chiar s-au prăbușit. Cutremurele din Sichuan (China 2008), Northen Kashmir (Pakistan, 2005) si Spitak (Armenia, 1988) au cauzat moartea a peste 50000 de copii in scoli si ranirea grava a altor catorva zeci de mii.
Scoala avariata complet la cutremurul din Sichuan, China, 2008
Scoala avariata complet la cutremurul din Van, Turcia, 2011
Siguranța seismică a școlilor trebuie să primească o atenție deosebită întrucât copiii își petrec mare parte a timpului lor zilnic în școli. În perioada post-cutremur școlile pot servi ca adăposturi temporare pentru persoanele ale căror locuințe au fost avariate sau distruse de cutremur. Avarierea seismică a școlilor poate cauza suspendarea temporară, pe perioade de timp mai scurte sau mai lungi, a procesului educational. Este afectată astfel educația copiilor și formarea profesională a tinerilor. În fapt, avarierea clădirilor aparținând infrastructurii educaționale are un impact puternic asupra societății, în ansamblu.
Scoala functionand ca adapost de urgenta pentru persoanele sinistrate in Japonia
Vizita Imparatului si Imparatesei Japoniei intr-un astfel de adapost, dupa cutremurul din 2011 (Tohoku)
În tările dezvoltate și cu tradiție în ingineria seismică se desfășoară programe pe termen lung pentru punerea în siguranță a școlilor. In Japonia, dupa cutremurul de la Kobe din 1995, 4500 de cladiri din sistemul educational au fost avariate. Dintre acestea 54 de cladiri au fost demolate ulterior iar 1100 au fost reabilitatea cu subventii de la Guvernul Japoniei. Reabilitarea lor a costat aproximativ 1 miliard USD. Guvernul a recunoscut importanta sigurantei seismice a scolilor si a demarat un program pe termen lung pentru punerea cladirilor existente in siguranta. Arhitectural Institute of Japan a fost solicitat pentru a elabora ghiduri privind metodologiile de consolidare. Pana in prezent peste 10000 de scoli au fost consolidate in cadrul acestui program cu subventii din partea guvernului central. Programe similare care se adresează siguranței seismice a școlilor se desfășoară la nivel national sau local și în alte tări cum sunt, de exemplu, Statele Unite ale Americii, Italia, Mexic, Nepal, etc.
Cladire consolidata in Japonia prin interventii la exterior, fara intreruperea activitatii
In Romania, cu ajutorul unui imprumut acordat de catre Banca Mondiala in 1997, s-au reabilitat 1200 de scoli din 41 de judete pe parcursul a 7 ani de zile. Pentru scolile consolidate obiectivele de performanta au fost stabilite in acord cu Normativul de proiectare seismica P100/92.
La realizarea scolilor noi trebuie sa se urmareasca asigurarea unui nivel de rezistență și stabilitate suficient astfel încât perioadele de întrerupere a funcțiunii în urma unor acțiuni din hazard natural (cutremur, inundații) să fie minime. Sistemul structural și natura componentelor nestructurale trebuie stabilite astfel încât construcțiile să poată fi reparate în limite economice și cu perioade scurte de întrerupere a funcțiunii. La stabilirea nivelului minim de rezistență trebuie sa se țina seama de numărul mare de clădiri aparținând infrastructurii educaționale, de necesitatea funcționării continue a construcțiilor pentru asigurarea serviciilor educaționale și pentru deservirea comunităților locale în cazul unor dezarte naturale.